Svijet
0

Guantanamo: Zatvorenike hrane na silu

SRNA
U američkom zatvoru Guantanamo štrajkuje 130 zatvorenika, a zatvorske vlasti ih hrane prisilno - tvrde advokati.

Prema dostupnim podacima, u Guantanamu se trenutno nalazi 166 zatvorenika, a mnogi od njih štrajkuju zbog loših uslova u kojima žive - neki već gotovo tri mjeseca.

Advokati tvrde da je 86 zatvorenika već odavno trebalo biti oslobođeno.

Britanac Clive Stafford Smith 30 godina je advokat za ljudska prava i od 2001. brani zatočenike u Guantanamu.

On trenutno zastupa 15 zatvorenika i kaže da su mu njegovi klijenti ispričali da je trenutno čak 130 osoba u štrajku glađu.

Smith za Deutche Welle tvrdi da čuvari štrajkače hrane prisilno, preko sondi koje im uvlače u nos, što je brutalan i bolan proces.

To je praksa poznata iz ranijih vremena, još od 2006. kada je zabilježen prvi štrajk glađu u Guantanamu. Tada su zatvorske vlasti koristile crijeva promjera osam milimetara koja su zatvorenici stalno imali u nosu.

Sada je postupak još brutalniji, crijeva se uklanja nakon svakog prisilnog "obroka" i onda ih ponovo instaliraju – što cijeli proces čini još bolnijim.

Stafford Smith tvrdi da je od zatvorenika čuo da sada koriste deblja crijeva nego ranije – promjera 10 milimetara.

"Otišao sam tamo uvjeren da ću upoznati ljude koji su se borili u AFganistanu. Donald Rumsfeld (bivši ministar obrane SAD) rekao je tada da su svi zatvorenici uhapšeni u ratnoj zoni, i da su to najgori teroristi na svijetu" - priča Smith.

Iako je pretpostavljao da sigurno ima onih koji su se tamo našli greškom, advokat nije mogao da vjeruje da se radi o tolikom broju slučajeva.

Prvi zatvorenik kojeg je upoznao bio je Moazam Beg. On je prilično nizak čovjek, vrlo dobro govori (britanski) engleski i, kako smatra Smith, nije terorista.

"To mi je otvorilo oči. Do sada sam zastupao osamdesetak zatočenika u Gvantanamu, oko deset posto ukupnog broja osoba koje su se tamo našle.

Ustanovio sam da je zaista teško naći ljude koji su stvarno umiješani u terorizam. Mnogi su zbog toga i oslobođeni optužbi, ali su ipak još uvijek u zatvoru. To je za njih užasno psihičko opterećenje. Čini se da je pravosuđe negdje zakazalo" - upozorava Smith.