Uvijek zanimljivi prizori
41

Giorgia Meloni organizovala druženje političara u Rimu, susret nje i Rame ponovo izazvao pažnju

V. K.
(Foto: EPA-EFE)
Premijerka Italije Giorgia Meloni organizovala je danas u Rimu svojevrsno druženje političara, a među onima koji su bili pozvani su i britanski premijer Rishi Sunak kao i premijer Albanije Edi Rama

Događaj koji organizuje stranka Braća Italije pod nazivom "Dobro došli nazad u italijanski ponos" okupio je brojne konzervativne lidere iz Evrope.

Osim italijanskih političara kao što su Antonio Tajani i Mateo Salvini, događaju je prisustvovao i Elon Musk, kao i premijeri drugih zemalja.

Svakako, najveću pažnju privukao je susret premijerke Meloni i Edija Rame koji su tokom 2023. godine organizovali niz sastanaka, a koliko su susreti postali uobičajeni dokaz je i činjenica da je Rama italijansku premijerku nazvao "albanskom sestrom".

Ni ovaj sastanak nije mogao proći bez lijepih riječi i komplimenata, a Rama se posebno osvrnuo na sporazum o migracijama sa Italijom, a koji je u petak oborio albanski parlament.

"Nesrazmjerna buka oko sporazuma. Italija nam je oduvijek bila druga domovina. Kvalitet demokratije se ne zasniva na tome koliko se slažemo, već na sposobnosti sa kojom smo u stanju da upravljamo nesuglasicama", rekao je Rama.

Poručio je i kako je Italija mnogo bliža za Albaniju od drugih zemalja.

"Zašto ako sklopite sporazum sa državom EU to bude uredu, a ovdje se pravi buka? Ne bih prihvatao zahtjeve i sugestije koje je Italija dobijala od drugih zemalja. To su zemlje 'rođaci', ali Italija nije rođak, ona je 'brat'", poručio je Rama.

Kao i u prethodnim susretima, Rama je i sada ponovio kako ima veliko poštovanje za premijerku Italije.

"Imam veliko poštovanje prema onome što Giorgia pokušava da uradi. Ona se protivila svim predviđanjima fašističke apokalipse. Vi pokušavate da uvjerite Evropu da svi moramo raditi zajedno. Giorgia, vi radite nešto veoma važno prelaskom sa nacionalnog suvereniteta na evropski suverenitet. Ako se Evropa ne promijeni i ne učini to tako brzo, izaći će poražena iz ovog historijskog perioda", zaključio je premijer Albanije.