|

Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju protiv Sjeverne Koreje

Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju protiv Sjeverne Koreje
0
F
FENA
19.11.2014. u 11:28
8
komentara
0

dijeljenja
Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju protiv Sjeverne Koreje Generalna skupština UN-a (Foto: Arhiv/AFP)
Ujedinjene nacije usvojile su sinoć rezoluciju koja predstavlja prvi korak ka pokretanju procesa pred Međunarodnim krivičnim sudom protiv Sjeverne Koreje za zločine protiv čovječnosti.
Poslije žučne debate, komisija Generalne skupštine UN-a usvojila je rezoluciju kojom se od Vijeća sigurnosti traži obraćanje tom sudu zbog kršenja ljudskih prava u Sjevernoj Koreji - sa 111 glasova za, 19 protiv i 55 uzdržanih.

O neobavezujućoj rezoluciji glasat će se u decembru u Generalnoj skupštini. Kina i Rusija, koje imaju prava veta u Vijeću, glasale su protiv usvajanja tog dokumenta.

Početkom godine istražna komisija UN-a objavila je izvještaj u kojem je ocijenjeno da je situacija u oblasti ljudskih prava u Sjevernoj Koreji "premašila sve druge po trajanju, intenzitetu i užasima".

Sjevernokorejski zvaničnik zadužen za UN i pitanja ljudskih prava Choe Myong Nam upozorio je na "nepredvidive i ozbiljne posljedice" ukoliko rezolucija bude usvojena.

Pjongjang i njegovi saveznici žestoko su lobirali po posljednjeg minuta uoči glasanja protiv usvajanja rezolucije, navodeći da bi rezolucija protiv jedne zemlje postavila opasan presedan, poslije kojeg bi i druge zemlje u razvoju mogle da budu slična meta.

U rezoluciji se navodi da je istražna komisija otkrila dokaze koji vode uvjerenju da su zločini protiv čovječnosti počinjeni u toj zemlji prema politici "najviših državih organa" sprovođenoj decenijama i poziva na sankcije protiv onih koji bi mogli da budu najogovorniji za te zločine.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...