Svijet
0

Sjeverna Koreja zaprijetila novim nuklearnim testom

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Sjeverna Koreja je zaprijetila izvođenjem novog nuklearnog testa i tako odgovorila UN-u koji namjerava obaviti istragu o kršenju ljudskih prava u ovoj zemlji.

Sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova je u četvrtak optužilo SAD da stoji iza nedavne UN-ove rezolucije koja poziva na istragu. Sjeverna Koreja je zaprijetila nuklearnim testom, koje je već provela 2006., 2009. i 2013. godine. Ove prijetnje dolaze u vrijeme kada su novi satelitski snimci pokazali da postoje nove aktivnosti u sjevernokorejskom nuklearnom postrojenju.

UN-ov Komitet za ljudska prava je u utorak usvojio rezoluciju kojom se poziva Vijeće sigurnosti da prijavi Sjevernu Koreju Međunarodnom sudu za kriminal za navodne zločine protiv čovječnosti.

Pyongyang je saopćio da je rezolucija bazirana na izmišljenim svjedočenjima onih koji su otišli iz Sjeverne Koreje i koji sada šire klevete, te da rezolucija predstavlja agresiju zbog koje zemlja neće oklijevati da obavi novi nuklearni test.

Glasnogovornik State Departmenta je rekao da je prijetnja uslijedila nakon legitimnog fokusiranja međunarodne zajednice na ljudska prava u Sjevernoj Koreji.