Svijet
0

UN: Lidera Sjeverne Koreje treba prijaviti sudu

FENA
Kim Jong-un (Foto: EPA)
Kim Jong-un (Foto: EPA)
Komitet za ljudska prava Generalne skupštine UN-a danas je usvojio rezoluciju u kojoj se poziva Vijeće sigurnosti da Međunarodnom krivičnom sudu prijavi tešku situaciju u pogledu poštovanja ljudskih prava u Sjevernoj Koreji, prenosi agencija AP.

Sljedeći potez će biti da se o tome obavjesti cjelokupna Generalna skupština, slijedi usvajanje rezolucije u tom tijelu i slanje pred Vijeće sigurnosti, navodi američka agencija.

Rezolucija je donijeta na osnovu izvještaja istražne komisije UN-a ranije ove godine u kojem se kaže da situacija u pogledu poštovanja ljudskih prava u Sjevernoj Koreji "prevazilazi sve ostale u trajanju, intenzitetu i strahotama".

Ideja da bi mladi sjevernokorejski vođa mogao biti predmet sudskog progona, dovela je do toga da su sjevernokorejski zvaničnici preduzeli pomamne napore da spriječe donošenje rezolucije, navodi AP.

Kako prenosi agencija AFP, rezolucija u kojoj se od Vijeća sigurnosti traži da to pitanje proslijedi Međunarodnom krivičnom sudu u Komitetu za ljudska prava GS UN-a usvojena je sa 111 glasova za, 19 protiv i 55 uzdržanih.