Svijet
2

Francuski parlament danas o priznanju palestinske države

FENA
Francuski parlament
Francuski parlament
Francuski poslanici tokom današnjeg dana će glasati o pozivu vladi da prizna Palestinu, u simboličnom potezu koji ne bi odmah uticao na diplomatski stav Francuske ali bi pokazao rastuće evropsko nestrpljenje zakočenim mirovnim procesom.

Iako je većina zemalja u razvoju priznala Palestinu kao državu, većina zapadnodevropskih država to nije učinila, podržavajući izraelski i američki stav da nezavisna palestinska država treba da bude rezultat pregovora s Izraelom.

Evropske zemlje pokazuju sve veće nezadovoljstvo Izraelom, koji od propasti posljednjih mirovnih pregovora uz američko posredovanje u aprilu insistira na gradnji naselja na teritorijama koje Palestinci žele za svoju državu.

Palestinci tvrde da su pregovori propali i da nemaju drugog izbora osim da jednostrano insistiraju na nezavisnosti.

U oktobru je Švedska postala najveća zapadnoevropska zemlja koja je priznala Palestinu, a parlamenti u Španiji, Britaniji i Irskoj održali su glasanja u kojima su podržali neobavezujuće rezolucije u korist priznanja Palestine.

U intervjuu za dnevne novine Les Echos u utorak, švedski premijer Stefan Lofven branio je taj potez.

  • Šta funkcionira u trenutnom planu? Vrijeme je da se učini nešto drugačije. Želimo ostvatiti manje nejednak balans između dvije strane - izjavio je Lofven.

Izrael se snažno protivi takvim potezima a premijer Benjamin Netanyahu nazvao je glasanje u francuskom parlamentu "teškom greškom".

U pozivu, koji su predložili vladajući Socijalisti i podržale su ga ljevičarske stranke i neki konzervativci, od vlade se traži da "koristi priznanje palestinske države s ciljem definitivnog rješenja sukoba".

Obraćajući se parlamentu uoči glasanja, ministar vanjskih poslova Laurent Fabius izjavio je da vladu neće obavezivati glasanje. On je, ipak, kazao da je status quo neprihvatljiv i da će Francuska priznati nezavisnu Palestinu ako i posljednji diplomatski napori propadnu.

On je podržao dvogodišnji vremenski okvir za ponovno pokretanje i zaključenje pregovora. Pariz sarađuje s Britanijom i Njemačkom na tekstu koji bi mogao biti ubrzan ako se ponudi posebna rezolucija koju su sačinili Palestinci.

  • Ako taj posljednji napor na dogovorenom rješenju propadne, onda će Francuska morati da učini ono što mora priznanjem palestinske države bez odgađanja - izjavio je Fabius.

Glasanje u Parizu, koje bi trebalo početi oko 11 sati po lokalnom vremenu, povećalo je unutrašnji politički pritisak na francusku vladu da bude aktivnija po tom pitanju. Nedavna anketa pokazala je da više od 60 posto Francuza podržava palestinsku državu.

Francuska ima najveće jevrejske i muslimanske zajednice u Evropi i sukobi na Bliskom istoku povećavaju napetosti između dvije zajednice.

Desničarski poslanici kritikovali su socijalističku većinu zbog podrške palestinskom priznanju kako bi pridobili simpatije muslimanskih glasača razočaranih zakonom o istospolnim brakovima usvojenim prošle godine i očiglednoj podršci predsjednika Francoisa Hollandea izraelskoj intervenciji u pojasu Gaze.