|

Nakon Narodne skupštine i francuski Senat glasa o priznavanju Palestine

Nakon Narodne skupštine i francuski Senat glasa o priznavanju Palestine
10
A
Anadolija
10.12.2014. u 17:09
2
komentara
10

dijeljenja
Nakon Narodne skupštine i francuski Senat glasa o priznavanju Palestine
Nakon što je početkom mjeseca Narodna skupština francuskog Parlamenta izglasala nacrt prijedloga vladi da se Palestina prizna kao država, o istom nacrtu će se sutra izjašnjavati i zastupnici francuskog Senata.
Glasanje o pomenutom nacrtu prijedloga u Senatu su predložili zastupnici iz reda Zelenih.

Iako ove odluke oba doma francuskog Parlamenta imaju simboličan i neobavezujući karakter, analitičari tvrde da ti potezi nedvojbeno pokazuju francusku podršku Palestini u mirovnom procesu na Bliskom istoku i da će izazvati reakciju izraelskih vlasti.

Zastupnici Narodne skupštine francuskog parlamenta su na prijedlog zastupnika iz reda socijalista prošle sedmice većinom glasova usvojili nacrt prijedloga o priznavanju palestinske države. Usvajanje odluke, koja ima karakter preporuke, podržalo je 339, a protiv se izjasnio 151 zastupnik. Ljevičarske stranke i Zeleni su podržali, a Unija narodnog pokreta (UMP) glasala protiv.

Za zvanično priznanje palestinske države potrebno je da konkretne poteze donese francuska vlada.

O nacrtu odluke za priznavanje Palestine kao države razgovaralo se i u Evropskom parlamentu, a na glasanje će se iznijeti tokom ovog mjeseca.

Prošlog mjeseca Švedska je priznala Palestinu kao državu, a nakon nje i Velika Britanija i Irska su donijele neobavezujeće odluke o priznanju te države. Španski Parlament je također donio rezoluciju o usvajanju prijedloga o priznanju Palestine, a u holandskom parlamentu započeta je rasprava o priznanju Palestine kao države.

Od ukupno 193 zemlje, Palestinu kao državu do sada je priznalo 135 država.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...