Svijet
0

Evropski parlament nije glasao o priznanju palestinske države

FENA
Evropski parlament
Evropski parlament
Evropski poslanici nisu u utorak glasali o predlaganju zajedničke inicijative za priznavanje države Palestine, predlažući umjesto toga kompromisnu rezoluciju koja navodi da se mirovni pregovori trebaju nastaviti.

Parlamentarci iz reda socijaldemokrata, ljevičara i zelenih predložili su inicijativu za simboličnim glasanjem u srijedu o priznanju palestinske države od strane svih 28 članica EU bez ikakvih preduslova.

To je uslijedilo nakon švedske odluke u oktobru da prizna Palestinu u neobavezujućem glasanju otkako su parlamenti u Britaniji, Francuskoj, Irskoj i Španiji glasali u korist priznanja, što je pokazalo rastuće evropsko nestrpljenje blokiranim mirovnim procesom.

Neke evropske zemlje pokazale su rastuće nezadovoljstvo Izraelom, koji je od propasti pregovora uz američko posredovanje u aprilu pojačao gradnju naselja na teritorijama koje Palestinci žele za svoju buduću državu.

Evropska narodna stranka (EEP) desnog centra, najveća grupacija u parlamentu, i četvrta po veličini parlamerntarna grupa, Alijansa liberala i demokrata (ALDE), saopćili su, ipak, da priznanje treba biti dio sporazuma postignutog s Izraelom.

Nakon današnjih razgovora, pregovarači lijevog centra iz reda socijalista i demokrata, EPP and ALDE, koji zajednički čine ogromnu većinu u parlamentu, složili su se oko slijedećeg teksta:

Evropski parlament podržava u principu priznanje palestinske države i rješenje po principu dvije države, i smatra da to treba ići rame uz rame s razvojem mirovnih pregovora, koji trebaju napredovati.

Glasanje o neobavezujućoj rezoluciji održat će se kratko iza podneva u srijedu u Strasbourgu.