Svijet
0

Francuzi se pripremaju za priznavanje Palestine

Anadolija
Francuski zastupnici pripremaju prijedlog za priznanje Palestine kojim bi se, kako navode francuski mediji, postiglo konačno rješenje izraelsko-palestinskog konflikta koji traje nekoliko decenija.

Francuski zastupnici iz reda socijalista pripremaju se za podnošenje prijedloga parlamentu čime bi tražili da vlada Francuske prizna Palestinu kao državu.

"Donji dom Narodne skupštine traži da francuska vlada iskoristi priznanje države Palestine kao način da se postigne konačno rješenje sukoba", navodi se u obrazloženju francuskih socijalista.

S druge strane, francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius prošli mjesec je izjavio da bi Pariz priznao Palestinu kao državu naglasivši kako bi to ipak učinio u prikladnom momentu kako bi takav korak imao stvarni utjecaj.

Francuski mediji navode kako izraelska ambasada u Parizu naporno radi kako bi spriječila Francusku da prizna Palestinu kao državu.

Očekuje se da bi se glasanje o priznavanju Palestine u parlamentu Francuske moglo desiti u narednim sedmicama.

Inače, ova inicijativa dolazi samo nekoliko sedmica nakon što je britanski parlament 14. oktobra prihvatio s 274 glasa za i 12 protiv neobavezujući prijedlog da se prizna država Palestina. Prijedlog nema praktičnog značaja jer ne obavezuje britansku vladu da izmijeni trenutnu politiku priznanja Palestine dok se ne postigne mirovni sporazum između Izraela i Palestinaca.

Ipak, ovo glasanje u Velikoj Britaniji nosi posebnu simboliku jer ga je inicirao poslanik Graham Morris iz glavne opozicione Laburističke partije, koji je rekao da Velika Britanija ima moralnu odgovornost da učini nešto zbog svoje historije kao kolonijalne sile u regionu.

Debata u parlamentu Velike Britanije je uslijedila nakon propalih mirovnih pregovora između Izraela i Palestinaca u aprilu i nakon sukoba između izraelske vojske i Hamasa, u kojima je poginulo blizu 2.200 Palestinaca i 73 osobe na izraelskoj strani.

Palestinska uprava tvrdi da 134 zemlje u svijetu priznaju Palestinu kao državu, iako se s tim brojem ne slažu svi i taj broj uključuje i priznanja nekih sadašnjih članica Evropske unije (EU) koja datiraju još iz vremena Sovjetskog Saveza.

Među zemljama koje su sigurno priznale Palestinu kao državu nalazi se Švedska koja je 30. oktobra ove godine priznala Palestinu.

Šefica švedske diplomatije Margot Wallstrom objavila je tog dana da je švedska vlada dekretom priznala Palestinu kao nezavisnu državu naglasivši da je to "važan korak koji potvrđuje pravo Palestinaca na samostalnost".

Osim Švedske, Palestinu je priznalo još sedam članica EU-a, ali prije ulaska u Uniju. To su Češka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunija, Malta i Južni Kipar.

S druge strane, novoimenovana visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini jučer je izjavila da bi u roku od pet godina EU mogla da prizna državnost Palestini.

"Bit ću sretna ako se do kraja mog mandata prizna državnost Palestini. Kriza na tom području mora da se rješava, mnoge generacije rastu zajedno s palestinskim problemom", kazala je evropska čelnica.