Svijet
42

Fabius: Francuska će priznati Palestinu

FENA
Laurent Fabius (Foto: EPA)
Laurent Fabius (Foto: EPA)
Francuska će priznati palestinsku državu "u dogledno vrijeme", ali ova odluka mora biti "korisna za mir" i ne samo "simbolična", izjavio je u utorak šef diplomatije Laurent Fabius, dan nakon glasanja britanskog parlamenta za priznavanje palestinske države.

"Od trenutka kada kažemo da moraju postojati dvije države (izraelska i palestinska), bit će neophodno priznavanje palestinske države, naravno, to je logično", izjavio je Fabius pred poslanicima, javlja agencija AFP.

"Jedino pitanje je koji su modaliteti i kako biti što je moguće efikasniji. Ono što mi želimo, nije samo pitanje simbolike, već da bude efikasno za mir", nastavio je on, i ponovio da će kada dođe vrijeme za to biti dobro da se prizna palestinska država.

Po prvi put, Fabius je unio više preciznosti o ovom "u dogledno vrijeme": "Do sada je prevladavala ideja da priznanje treba biti vezano za pregovore. Od trenutka kada pregovori budu nemogući ili ne bude zaključeno, bit će očito da Francuska preduzme svoje odgovornosti".

Izraelsko-palestinski pregovori koji su bili devet mjeseci pod pokroviteljstvom američkog državnog tajnika Johna Kerryja su propali u aprilu, i ne čini se da će biti nastavljeni uskoro.

Britanski poslanici su se simbolično izjasnili u ponedjeljak za priznanje palestinske države pozivajući svoju vladu da učini isto, ali glasanje nije bilo obavezujuće.

Prije deset dana, Švedska je saopćila svoju odluku da zvanično prizna Palestinu, odluka koju su osudili Izrael i Sjedinjene Američke Države.

Oko 134 države u svijetu su priznale Palestinu, prema palestinskim vlastima, ali unutar Evropske unije nijedna zemlja koja bi mogla utjecati u ovom pitanju nije napravila korak.