Nova regulativa
19

Evropska unija će kriminalizovati zločine slične ekocidu, kazne će ići i do deset godina zatvora

S. Š.
Povlačenja Jablaničkog jezera su sve učestalija posljednjih godina, što izaziva zabrinutost javnosti (Foto: EPA-EFE)
Povlačenja Jablaničkog jezera su sve učestalija posljednjih godina, što izaziva zabrinutost javnosti (Foto: EPA-EFE)
Evropska unija postala je prvo međunarodno tijelo koje je kriminalizovalo najteže slučajeve ekološke štete koje su uporedive sa ekocidom.

Uništavanje ekosistema, uključujući gubitak staništa i nelegalnu sječu šuma, bit će kažnjeno strožim kaznama i zatvorskim kaznama prema ažuriranoj direktivi EU o ekološkom kriminalu.

Evropski parlament trebalo bi danas (27. februara) da glasa o pooštrenom zakonu nakon što su zemlje postigle sporazum u novembru. Države članice će nakon toga imati dvije godine da to unesu u nacionalno zakonodavstvo.

Mediji o ovome pišu kao o novoj stranici u historiji Evrope.

Prema riječima Marie Toussaint, francuske pravnice i europarlamentarke grupe Zelenih/Evropske slobodne alijanse, EU "usvaja jedan od najambicioznijih zakona na svijetu".

"Nova direktiva otvara novu stranicu u historiji Evrope, štiteći od onih koji štete ekosistemima, a preko njih i ljudskom zdravlju. To znači stati na kraj nekažnjavanju životne sredine u Evropi, što je ključno i hitno", kaže ona.

Dodala je i to da ekološki zločini rastu dva do tri puta brže od globalne ekonomije i za nekoliko godina postali su četvrti najveći kriminalni sektor u svijetu.

A prema pisanju Euronewsa, ekološki zločini se i dalje dešavaju u Evropi. U svom izvještaju o borbi protiv ekološkog kriminala u Evropi, Evropski biro za životnu sredinu navodi brojne primjere ekoloških zločina koji su još uvijek bili nekažnjeni jer nisu bili obuhvaćeni starom direktivom.

To uključuje ilegalni ribolov plavoperajne tune, agroindustrijsko zagađenje u zaštićenim područjima, kao i nezakonite prakse lova i prijevare na tržištu ugljika.

Isušivanje zemljišta, reciklaža i zagađenje vode, unošenje i širenje invazivnih stranih vrsta i uništavanje ozona su sve identifikovane kao ekološke aktivnosti u novoj direktivi.

Međutim, nova direktiva ne obuhvata ribolov i izvoz toksičnog otpada u zemlje u razvoju.

Za pojedince - kao što su izvršni direktori i članovi odbora - posljedice za činjenje ekoloških zločina mogu biti zatvorske kazne do osam godina, koje se povećavaju na 10 ako prouzrokuju smrt bilo koje osobe.