Nakon 20 godina
141

"Vječna svjetlost" će ponovo zasjati iznad Tuzle i podsjećati na žrtve masakra na Kapiji

A. K.
Detalj sa obilježavanja godišnjice masakra na Kapiji (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Detalj sa obilježavanja godišnjice masakra na Kapiji (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Spomenik poznat pod nazivom "Vječna svjetlost" ponovo će biti vraćen u svoju primarnu funkciju, a to je podsjećanje na 71 žrtvu masakra na Kapiji u Tuzli.

Naime, do prije nekoliko godina Tuzla je imala spomenik u čast 71 žrtve masakra na tuzlanskoj Kapiji, a radilo se o "Vječnoj svjetlosti". Riječ je o osvjetljenju koje se nalazilo na krovu zgrade koja predstavlja spomenik žrtvama masakra, a svjetlo se palilo svake večeri.

Nebo iznad Tuzle svjetlo je obasjavalo tačno u 20 sati i 55 minuta, u trenutku kada je 25. maja 1995. na Kapiju pala granata ispaljena sa planine Ozren.

"Vječna svjetlost" je bila upaljena 71 minutu, po jednu za svaku žrtvu masakra. Takav prizor je vladao od 1997. do 2001. godine, a takva tradicija naknadno je ponovno pokrenuta te u konačnici prekinuta.

Međutim, na inicijativu Admira Čavalića, "vječna svjetlost" će ponovno obasjati nebo iznad Tuzle.

"Prije 13 godina sam zajedno sa kolegicom Suzanom Hrustić skupio nekoliko hiljada potpisa za vraćanje spomenika ‘Vječna svjetlost’ nad Kapijom u Tuzli. Kasnije, kao gradski vijećnik, skupa sa Omerom Berbićem i ekipom sam kontinuirano tražio navedeno - na kraju je usvojen i zaključak na Gradskom vijeću", kazao je čavalić te dodao:

"Prošle godine sam opet kao federalni zastupnik uputio inicijativu ka Gradu Tuzla i upozorio na zaključak. Pred ramazan sam imao susret s gradonačelnikom Zijadom Lugavićem i tada mi je usmeno obećao da će ove godine biti svjetlosti. Obećanje je ispunio i čovjek je od riječi."

On je podsjetio da je spomenik osmislio Tuzlak Fatmir Alispahić i godinama je radio dok se jednog dana nije ugasio i zapustio. Kako je zaključio, sada ga opet očekujemo - kao vrlo bitan element kulture sjećanja.