Klix Studio
98

Aida Obuća: Izbor Marina Vukoje u Ustavni sud BiH bit će još jedna isporuka Trojke HDZ-u

F. H.
Današnji gost Klix Studija je bila potpredsjednica SDA i delegatkinja u Domu naroda FBiH Aida Obuća, koja je komentarisala brojna pitanja uključujući Elmedina Konakovića, presudu Fadilu Novaliću, odnos SDA prema medijima, evropski put i izbor sudije Ustavnog suda BiH.

Na početku razgovora Aida Obuća je govorila o ulozi žena u SDA i pozvala na veću aktivnost žena od najnižih stranačkih organa.

Obuća je komentarišući ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića kazala da je organizovanje konferencije u ministarstvu vanjskih poslova bilo nepotrebno i bilo greška i pritisak na institucije.

"Ja smatram da njegovo (Konakovićevo op.a) dovođenje u kontekst SDA nema smisla već neki period, da je htio biti član SDA, da slijedi politiku, tu bi vjerovatno i ostao. Ako uporedite rad funkcionera SDA, niko od nas se ne usuđuje da prijeti, sukobljava sa novinarima, da kaže da tužitelj ne radi kako treba, da tužitelj formira optužnice na nivou novinskih natpis", kazala je Obuća.

Na pitanje voditeljice Emele Burdžović o razlici između komentara SDA kada su sami komentarisali rad pravosuđa i komentara Konakovića, Obuća je rekla da misli da je Novalić jedini premijer koji je odgovarao za nešto što je radio u vrijeme Covida.

"SDA je uvijek komentarisala pozivajući se na određene autoritete, pozivali su se na sudiju Branka Perića koji je dao izdvojeno mišljenje, advokati Novalića su izašli sa pravnim kvalifikacijama za koje su rekli da se nisu ranije dešavale, smatram da će Novalić tražiti pravdu i dalje i da će sve dobiti svoj epilog na Sudu za ljudska prava", kaže Obuća.

Rekla je da komentari SDA nisu bili pritisak na pravosuđe nego da je bilo dosta pravnih nelogičnosti, jer kako kaže, ako se uporede Fadil Novalić i Jelka Miličević, Novalić je odgovarao, a Jelka Miličević oslobođena u procesu.

"Ne želim da dolazim u situaciju da branim Novalića, jer nisam advokat, ali ima puno nelogičnosti i njegove advokatice su izašle sa činjenicama koje nisu mogle biti rečene u toku procesa", poručila je Obuća.

Obuća je kazala da bi odnos SDA prema medijima trebao biti otvoreniji i bolji, a o odnosu KCUS za vrijeme dok je direktorica bila Sebija Izetbegovića, Obuća je rekla da je imala dobru saradnju dok je bila premijerka Vlade Bosansko-podrinjskog kantona.

"Posmatram rad Trojke na federalnom i državnom nivou, a mogu reći da još nisu shvatili da su vlast, a ne opozicija, 18 mjeseci su vlast i trebaju raditi", poručila je Obuća.

Kazala je da javni mediji ne trebaju slijediti politiku bilo koje političke opcije te tvrdi da SDA nikada nije imala bilo kakav povlašten položaj u javnom servisu dok je bila dio vlasti.

"Mi iz SDA ćemo podržati svaki prijedlog da se sredstva rasporede i da radnici mogu raditi svoj dio posla, a da ne budu suprotstavljeni. SDA će podržati sve što bude vodilo rješenjima, a ne konfliktima", navela je Obuća.

O rezoluciji o genocidu u Srebrenici kazala je da se možda trebala i ranije usvojiti, i da je potrebna svima da cijeli svijet zna šta se dešavalo u Srebrenici i da ne stavlja meto na čelo bilo kojem narodu.

"Smatram da rezolucija neće ništa bitno promijeniti u odnosima koalicije na državnom nivou i ne bi trebalo ako se ne politizira i uzme u obzir da će biti u interesu svih građana, da će je mnoge države podržati i da neće biti protiv bilo kojeg naroda. A što se tiče Dodika, on često prijeti, a ništa se ne dešava", komentarisala je Obuća.

Obuća je rekla da nakon izbora 2022. godine, kada su bili poznati rezultati izbora i kad se vidjelo da je SDA pobjednička stranka, da su pozivali probosanske stranke da se skupe u jedan blok i da budu protivteža aktivnostima koje se dešavaju na sceni.

"SDA ne želi biti alternativa ovoj vlasti, ne želi biti neko zato što Trojka ne ispunjava zahtjeve SDA-u i HDZ-u, da SDA bude ta. Ja sam rekla da SDA ne želi da bude alternativa ukoliko Trojka ne ispunjava zahtjeve SNSD i HDZ, do sada se to nije desilo, već je bilo mi ćemo pozvati nekog drugog. Taj neko drugi je neko ko je dobio najveći broj glasova, članovi Trojke kažu da imaju crvene linije, a do sada nije bilo tih linija. Tek ćemo da vidimo hoće li se usvojiti HDZ-ov izborni zakon", kazala je Obuća.

Obuća je rekla da svi po pitanju evropskog puta imaju dio zasluga i da su i ranije svi nešto radili, lobirali, ali da treba napomenuti i da bez podrške SDA i opozicije većina zakona ne bi bila usvojena i ne bi se ispunili uslovi da se priča o evropskom putu uspješno završi.

Navela je da očekuje da će Marin Vukoja biti izabran za sudiju Ustavnog suda BiH i da će to biti još jedna "isporuka" Trojke na državnom nivou Draganu Čoviću.

"Sporan je sam način na koji se želi imenovati gospodin Vukoja, ne ulazeći u znanje, stručnost i kompetencije. Ako se kaže da Parlament bira, onda parlamentarcima ne treba oduzeti mogućnost da biraju", tvrdi Obuća.

Istakla je da Vukoja nema pravničko iskustvo i da je blizak HDZ-u, ali da je najspornije to što će Parlament Federacije BiH umjesto da bira sada samo potvrditi ono što odluči Komisija za izbor i imenovanje.

Gostovanje Aide Obuće u Klix Studiju možete pogledati direktno na našem Youtube kanalu kao i na portalu Klix.ba.

Također nas možete slušati i na Spotify, Apple Podcastu, Amazon Music i drugim platformama.