Raspodjela RTV takse
29

BHRT: Ne možemo prihvatiti prijedlog RTV FBiH jer je nezakonit

A. Ku.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Poslovodni odbor BHRT-a reagovao je na jučerašnji poziv Poslovodnog odbora Radio-televizije Federacije BiH (RTV FBiH) na potpisivanje ugovora i raspodjeli RTV takse. Ističu da je taj prijedlog nezakonit i da ga zbog toga ne mogu prihvatiti.
Naime, iz BHRT-a navode da RTV FBiH obmanjuje javnost da im je BHRT ugasio signal te obavještavaju javnost da je BHRT samo uskratio pružanje usluga RTV FBiH zbog višemjesečnog neplaćanja tih usluga BHRT-u.

"BHRT je u cjelosti ispoštovao Rješenje o privremenoj sudskoj mjeri o stavljanju van snage odluke o uskraćivanju usluga i nastavio pružanje usluga RTV FBiH, iako se dug RTV FBiH prema BHRT-u još dodatno povećava. BHRT i dalje posluje u izuzetno teškim uslovima, posebno imajući u vidu činjenicu da je Općinski sud Sarajevo Rješenjem odredio privremenu mjeru samo na činjenicama i dokazima iznesenim od strane RTV FBiH, bez da je uzeo u obzir činjenice i dokaze na koje konstantno ukazuje BHRT", navode.

Dodaju da insistiraju na zakonu utemeljenom ugovoru o raspodjeli RTV takse jer je, kako ističu, Radiotelevizija Bosne i Hercegovine najviše oštećena višegodišnjim nepoštivnajem zakona od strane entitetskih emitera.

"Podsjećamo da je do problema finansiranja došlo zbog nepoštivanja zakona od strane oba entitetska emitera, dakle zbog toga što RTRS i RTV FBiH direktno krše Zakon o javnom RTV sistemu koji definiše naplatu i raspodjelu prihoda od RTV takse. Naglašavamo da je Radiotelevizija Bosne i Hercegovine u svakom trenutku spremna potpisati Ugovor o raspodjeli prihoda od RTV takse koji je temeljen na Zakonu o javnom RTV sistemu čime bi se i BHRT i RTV FBiH mogli odmah vratiti u normalno poslovanje jer nam je trenutno ugrožena produkcija i emitovanje programa, a u konačnici i opstanak", kažu iz BHRT-a.

Naglašavaju da se od BHRT-a ne može očekivati da prihvati prijedlog RTV FBiH koji je nezakonit i suprotan odredbama člana 23. Zakona o javnom RTV sistemu BiH.

"Zato je BHRT dostavio RTV FBiH prijedlog Aneksa na Ugovor o poslovnoj saradnji na naplati RTV takse kojim se u cjelosti poštuje trenutno važeći Zakon. Još jednom naglašavamo da pitanje raspodjele prihoda od RTV takse nije pitanje za dva menadžmenta, niti išta osobno kako se to posljednjih dana plasira u javnosti. S obzirom da je to pitanje precizno regulisano Zakonom, ovdje se radi samo o poštivanju odredbi zakona i funkcioniranju pravne države", zaključuju.