The Financial Times
0

Evropska napetost zbog širenja šengenske zone

FENA
Foto: AP
Foto: AP
The Financial Times u četvrtak primjećuje da unutar Evropske unije ponovo raste napetost između novih i starih članica, ovog puta zbog spora u vezi sa širenjem šengenske zone na Rumuniju i Bugarsku.

Rumunski predsjednik Trajan Basesku optužio je Francusku i Njemačku za diskriminaciju zbog toga što blokiraju ulazak njegove zemlje u Šengen.

Po njegovim riječima, Bukurešt je ispunio sve tehničke uslove za ulazak, a svako dodatno uslovljavanje predstavljalo bi kršenje evropskih zakona i postavilo neprihvatljiv presedan.

"Nećemo dozvoliti diskriminaciju, čak ni najmoćnijim evropskim zemljama", izjavio je Basesku.

Taj izliv bijesa posljedica je pisma koje su ministri unutarnjih poslova Njemačke i Francuske uputili zvaničnicima EU-a, a u kojem navode da zbog nedostatka napretka na planu reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i uznemiravajućeg, kako kažu, organizovanog kriminala ne mogu da podrže ulazak Rumunije i Bugarske u šengensku zonu.

To pismo je, nastavlja Financial Times, dolilo ulje na vatru postojeće napetosti u odnosima starih i novih, zapadnih i istočnih članica Unije.

Dva tabora već su se sukobila oko budžeta Unije, a spor oko Šengena izbio je u trenutku kada Mađarska treba da postane tek treća bivša komunistička zemlja koja predsjedava Unijom u šestomjesečnom mandatu.

Šta više, Budimpešta je proširenje bezvizne zone označila kao jedan od svojih prioriteta i već je najavila da će insistirati na ulasku Bugarske i Rumunije, navodi Financial Times.