Svijet
0

Francuska i Njemačka blokiraju ulazak Bugarske i Rumunije u šengenski prostor

FENA
Francuska i Njemačka su u utorak pismom obavijestile Evropsku komisiju o svojoj odluci da blokiraju ulazak Bugarske i Rumunije u šengenski prostor.

"Ocjenjujemo da će odluka o ulasku biti donesena kada dođe do napretka u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala", navodi se u pismu koje su potpisali francuski i njemački ministri unutarnjih poslova Brice Hortefeux i Thomas de Maziere.

Oba ministra smatraju da je "preuranjeno" dozvoliti Bugarskoj i Rumuniji da uđu u šengenski prostor u martu 2011.

Evropska povjerenica za sigurnost Cecilia Malmstroem je dobila ovo pismo u utorak, izjavio je njen glasnogovornik, prenio je AFP.

Komisija nema moć odlučivanja u ovom domenu, podsjetio je glasnogovornik. "Odluku donose jednoglasno sve države", objasnio je on.

Stručnjci država članica su otišli u Rumuniju i Bugarsku i podnijet će izvještaj u januaru kako bi vlade mogle da donesu odluku. "Komisija ne daje mišljenje o tom izvještaju", nalasio je on.

Stavovi Francuske i Njemačke znače da nema jednoglasnosti i da će ulazak Bugarske i Rumunije biti odgođen.

U šengenskom prostoru je 25 država i on omogućava da se 400 miliona građana slobodno kreće od Finske do Grčke, od Portugala do poljske granice a da ne mora pokazati pasoš.

Samo su Velika Britanija i Irska odlučile da ostanu izvana njega. Tri zemlje, koje nisu članice EU-a, Švicarska, Norveška i i Island, ušle su u šengenski prostor. Osim Bugarske i Rumunije, Kipar je zatražio da uđe u taj prostor.