|

Rumunija upozorava da EU-u prijeti gubitak vjerodostojnosti

Rumunija upozorava da EU-u prijeti gubitak vjerodostojnosti
0
F
FENA
17.1.2011. u 13:39
1
komentara
0

dijeljenja
Rumunija upozorava da EU-u prijeti gubitak vjerodostojnosti Foto: AP
Rumunski ministar vanjskih poslova upozorio je Evropsku uniju da bi joj mogla biti ugrožena vjerodostojnost ne budu li ista pravila vrijedila za sve članice, prenosi Financial Times.
Teodor Baconschi zatražio je da se odluku o ulasku Rumunije u šengenski prostor donese u roku šest mjeseci, istaknuvši da je njegova zemlja ispunila sve tehničke kriterije za članstvo. Političke argumente za odgodu ocijenio je "irelevantnim".

Rumunija je zajedno s Bugarskom očekivala da će ući u šengenski prostor u martu, no Francuska i Njemačka najavile su da će blokirati tu odluku jer su nezadovoljne borbom protiv korupcije i organiziranog kriminala u tim zemljama.

Stručnjaci za procjenu sigurnosti granica podnijeli su u petak u Bruxellesu svoj konačni izvještaj. Iz diplomatskih izvora doznaje se da su u Bugarskoj utvrđeni problemi u upravljanju granicama, dok je Rumunija prošla testiranje.

"Mislim da sve države članice, nove i stare, osnivači, moraju shvatiti da Evropa funkcionira po istim standardima i igra po istim pravilima", rekao je Baconschi.

"Želim li da moji sugrađani izbjegnu izazov euroskepticizma... moram im pokazati da Evropa poštuje svoja načela, pravila, standarde i procedure. Bez toga je ugrožena vjerodostojnost evropskog projekta", rekao je.

"Odradili smo svoju domaću zadaću i nivo spremnosti za pristupanje potvrdilo je sedam procjena... Rekao bih da smo de facto već u Schengenu", istaknuo je.

"Naš legitiman politički cilj je da odluka bude donesena tokom mađarskog predsjedanja", rekao je rumunski ministar.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...