Ocjena Mađarske
0

Rumunija je spremnija za Šengen od Bugarske

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Rumunija je spremnija od Bugarske u ispunjavanju uvjeta za pristup šengenskom prostoru slobodnog kretanja ljudi, rekao je u srijedu navečer mađarski ministar unutrašnjih poslova Sandro Pinter, čija zemlja predsjedava Evropskom unijom.

"Nakon sastanka stručnjaka u Bruxellesu 14. januara o stanju priprema Rumunije i Bugarske", dvije zemlje kandidata za ulazak u šengenski prostor, "čini se da je Rumunjska bolje pripremljena od Bugarske", rekao je Pinter novinarima, a prenosi agencija France presse. Dodao je da će se sljedeća sjednica vjerovatno održati u Bruxellesu 28. januara.

"Što se tiče Bugarske, postoje još neki tehnički problemi", dodao je ministar, koji je odbacio mogućnost odvojenog pristupa jedne od dviju zemalja koje su se EU-u priključile 2007.

Što se tiče francusko-njemačkih primjedbi na skori ulazak, budući da Berlin i Pariz kritikuju prije svega raširenost korupcije i nedostatke u pravosudnim sistemima, Pinter je kazao da bi trebalo razmotriti jesu li u ranijim pristupanjima Šengenu postojali slični uvjeti.

Kako najavljuju evropski mediji, o pitanju ulaska Rumunije i Bugarske u šengenski prostor vjerovatno će se razgovarati i na neformalnom sastanku ministara unutrašnjih poslova EU-a koji se u četvrtak održava u Budimpešti, iako to pitanje nije na službenom dnevnom redu. Mađarsko predsjedništvo želi to pitanje staviti na dnevni red formalnog zasjedanja ministara unutrašnjih poslova u februaru.

Isprva je bilo planirano da te dvije države - ako ispune tehničke uvjete - u šengenski prostor uđu krajem marta.

Glavna pitanja današnje sjednice ministara unutrašnjih poslova su integrirano upravljanje granicama i borba protiv organiziranog kriminala.

Sastanak ministara unutrašnjih poslova nastavit će se u petak neformalnim sastankom ministara pravosuđa.