Ljekari zabrinuti
20

Dramatičan povrat morbila u četiri zemlje EU koje nisu uspjele iskorijeniti zarazu

Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Morbile predstavljaju veliku opasnost u četiri evropske zemlje koje su izgubile status iskorjenjivanja ove zarazne bolesti, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Kako navode iz SZO, morbile se više ne smatraju mogućim za iskorjenivanje u Albaniji, Češkoj, Grčkoj i Velikoj Britaniji.

"Vraćamo se unazad, na pogrešnom smo putu", kazala je Kate O'Brien iz Odjela za imunizaciju SZO-a.

Morbile ili ospice su visoko zarazna i potencijalno fatalna bolest koja izaziva kašalj, osip i groznicu.

Zemlje se proglašavaju oslobođenim od morbila kada 12 mjeseci nema obolijevanja od bolesti u određenom geografskom području.

O'Brien kaže da sve četiri evropske države koje su izgubile status iskorjenjivanja imaju "izuzetno visoku" pokrivenost vakcinisanjem.

"Ovo je alarm za uzbunu koji zvoni širom svijeta. Bolest se mora iskorijeniti u svakoj zajednici i u svakoj porodici", rekla je O'Brien.

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da su laži o vakcinama protiv ospica omogućile širenje bolesti u određenim područjima ili zajednicama.

Sve regije svijeta zabilježile su porast broja oboljelih od morbila u ovoj godini. Amerika je zabilježila pad oboljelih, iako je u SAD-u zabilježen najveći broj slučajeva oboljelih u posljednjih 25 godina.

U svijetu je ove godine prijavljeno blizu 365.000 slučajeva oboljelih od morbila, navodi SZO, što je skoro tri puta više nego u prvoj polovini 2018. godine.