Spomenik u Sapriji
77

Bronzana statua žene u prozirnoj haljini izazvala ljutnju javnosti u Italiji

N. C.
(Foto: Twitter)
(Foto: Twitter)
Statua koja prikazuje ženu iz poznate poeme iz 19. stoljeća koja nosi prozirnu haljinu izazvala je javni spor u Italiji zbog optužbi za i dalje prisutni seksizam u društvu.

Bronzana statua otkrivena je u subotu u Sapriju, u južnoj pokrajini Salerno, a djelo je Emanuelea Stifana. Skulptura u južnom gradu Sapri izrađena je u čast "La Spigolatrice di Sapri", koju je napisao Luigi Mercantini 1857. godine.

Bronzana statua oskudno odjevene žene u čast pjesme iz 19. stoljeća izazvala je svađu u Italiji u kojoj je došlo do seksizma, a političari su tražili njeno uklanjanje.

Kongresmenka Laura Boldrini rekla je da je statua uvreda ženenama.

"Kako čak institucije mogu prihvatiti predstavljanje žena kao seksualiziranog objekta? Muški šovinizam jedno je od zala Italije", napisala je na Twitteru gospođa Boldrini, članica Zastupničkog doma iz Demokratske stranke lijevog centra.

Pjesma je napisana sa stanovišta žene koja sakupljao žito koje su ostavili na poljima. Skupljačica napušta svoj posao i pridružuje se neuspjeloj ekspediciji talijanskog revolucionara Carla Pisacanea protiv Napuljskog kraljevstva, koja je dovela do 300 smrti.

Kip je otkriven na svečanosti kojoj su prisustvovali lokalni i nacionalni političari, uključujući bivšeg premijera Giuseppea Contea.

Grupa političarki iz jedinice Demokratske stranke u Palermu pozvala je na rušenje statue, poručivši: "Još jednom moramo pretrpjeti poniženje gledajući sebe predstavljene u obliku seksualiziranog objekta, lišenog duše i bez ikakve veze sa društvenim i političkim pitanjima."

Monica Cirinna, senatorka iz stranke, nazvala je skulpturu šamarom za žene uvreda za žene i za historiju koju slave svi skupa.

"Ova statua Gleanera ne govori ništa o samoopredjeljenju žene koja je odlučila da ne ide na posao kako bi ustala protiv ugnjetavača Bourbona", napisala je na Twitteru.