Razorni zemljotres na Haitiju
0

FOTO / Broj poginulih i do 100.000, stiže pomoć sa svih strana

Sarajevo-x.com
Desetine hiljada ljudi poginulo je u najsnažnijem potresu koji je u posljednjih 200 godina pogodio karipsku otočnu državu Haiti, kazao je izaslanik te zemlje u Organizaciji američkih država Duly Brutus. No, broj žrtava mogao bi da premaši 100.000, izjavio je večeras premijer ove karipske zemlje Jean-Max Bellerive.

Glavni haićanski grad Port-au-Princea strahovito je razrušen, ulice su prepune mrtvih tijela koje spasilačke ekipe polažu uz rub cesta, dok je pod ruševinama još uvijek nepoznat broj osoba.

Spsilačke ekipe i dalje tragaju za preživjelima, a očevici tvrde kako se iz ruševina neprestano čuje zapomaganje.

Iz ruševina zgrada spasioci golim rukama izvlače mrtve i povrijeđene, jer Haiti je jedna od najsiromašnijih država američkog kontinenta i ne posjeduje teške građevinske mašine.

Prizori na ulicama su stravični... Bolnice su prepune i ne mogu primiti još žrtava.

U razornom zemljotresu srušena je i bolnica u prenapučenom dvomilionskom gradu Port-au-Princeu, urušila se i Nacionalna palača u kojoj je sjedište haićanskog predsjednika, a teško je oštećeno i sjedište UN-a, te brojne druge građevine.

Za sada je potvrđena pogibija pet službenika misije UN na ovom ostrvu i 11 pripadnika mirovnih snaga iz Brazila. Kina je objavila da je nestalo sedam njenih mirovnjaka, a među žrtvama je i nadbiskup glavnog grada Joseph Serge Miot.

Pomoć Haitiju obećale su brojne zemlje. Međunarodna federacija Crvenog križa u Ženevi poslat će pomoć za najviše tri miliona ljudi, tri miliona eura poslat će i Španija koja predsjedava Evropskom unijom, a bezrezervnu pomoć obećao je i američki predsjednik Barack Obama.

I brojne druge države poput Njemače, Francuske, Kanade, Kine uključit će se, te poslati pomoć u vidu novca, osoblja i opreme kako bi pomogli ovoj otočnoj državi koju je zadesila užasna tragedija.

Također, Osiguravajuće društvo The Caribbean Catastrophe Risk (CCRIF) saopštilo je u srijedu da će isplatiti osam miliona dolara Haitiju na osnovu preliminarnih podataka o lokaciji i jačini potresa.

Potres jačine sedam stepeni Richtera u utorak je razorio glavni grad Haitija Port-au-Prince i okolinu, gusto naseljeno područje na kojem živi od 2.5 do 3 miliona stanovnika.