{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na Haitiju proglašena 30-dnevna žalost

F
19.1.2010. u 12:44
0
0
Na Haitiju proglašena 30-dnevna žalost
0
Na Haitiju proglašena 30-dnevna žalost
Foto: AP
Vlada Haitija proglasila je 30-dnevnu žalost, poslije katastrofalnog potresa u kome je stradalo oko 100.000 stanovnika, a više od 200.000 je povrijeđeno.
Bilans stradalih i povrijeđenih nije konačan, a još uvijek nije utvrđena konačna materijalna šteta. Stotine ljudi se okuplja ispred američke i kanadske ambasade u Port-au-Princeu, kako bi što prije napustili Haiti, zbog nedostatka vode i hrane, javile su u utorak agencije.

Haićani pokušavaju da osiguraju vizu za SAD ili Kanadu kako bi zadovoljili svoje osnovne životne potrebe, prije svega za vodom i hranom. Ulicama glavnog grada vladaju bande, pa je život postao nesiguran i za lokalno stanovništvo.

Vojnici i diplomate pažljivo motre na sve one pred ambasadama, ne bi li dokazali da imaju pravo da napuste Haiti i krenu ka svojim susjedima.

Posljednje dane, pored nevjerovatnih priča o preživjelima ispod ruševina, obilježilo je i bezvlašće na ulicama razorene prijestonice. Bande su preuzele kontrolu, a pljačkaju se svi objekti u koje može da se uđe. Američki vojnici pokušavaju da spriječe ovakvo ponašanje, pa patroliraju ulicama i rastjeruju izgrednike. Jedan američki general kaže da je stopa kriminala sada manja nego prije potresa. Amerikanci užurbano šalju 2.000 trupa na Haiti, a više hiljada šalju i Ujedinjene nacije.

Pomoć još ne stiže do svih koji su pogođeni najvećom katastrofom u posljednjih nekoliko decenija. Glavni razlog je uništena infrastruktura, birokratski problemi kao i strah osoblja, koje pomaže nastradalima, za sopstvenu sigurnost.

Prema posljednjim podacima, oko 200.000 osoba je poginulo u potresu, a do sada je nađeno oko 70.000 tijela. Potres je za sobom ostavio milion i po beskućnika. Oni čije su kuće i dalje cijele, ne usuđuju se da uđu zbog straha od rušenja.

"Haitiju će za obnovu i jačanje institucija biti potrebno 10 milijardi dolara međunarodne pomoći", rekao je predsjednik Dominikanske Republike, Leonel Fernandez, na prvom međunarodnom sastanku posvećenom obnovi ove razrušene ostrvske zemlje.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: