{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na Haitiju proglašena 30-dnevna žalost

F
19.1.2010. u 12:44
0
0
Na Haitiju proglašena 30-dnevna žalost
0
Na Haitiju proglašena 30-dnevna žalost
Foto: AP
Vlada Haitija proglasila je 30-dnevnu žalost, poslije katastrofalnog potresa u kome je stradalo oko 100.000 stanovnika, a više od 200.000 je povrijeđeno.
Bilans stradalih i povrijeđenih nije konačan, a još uvijek nije utvrđena konačna materijalna šteta. Stotine ljudi se okuplja ispred američke i kanadske ambasade u Port-au-Princeu, kako bi što prije napustili Haiti, zbog nedostatka vode i hrane, javile su u utorak agencije.

Haićani pokušavaju da osiguraju vizu za SAD ili Kanadu kako bi zadovoljili svoje osnovne životne potrebe, prije svega za vodom i hranom. Ulicama glavnog grada vladaju bande, pa je život postao nesiguran i za lokalno stanovništvo.

Vojnici i diplomate pažljivo motre na sve one pred ambasadama, ne bi li dokazali da imaju pravo da napuste Haiti i krenu ka svojim susjedima.

Posljednje dane, pored nevjerovatnih priča o preživjelima ispod ruševina, obilježilo je i bezvlašće na ulicama razorene prijestonice. Bande su preuzele kontrolu, a pljačkaju se svi objekti u koje može da se uđe. Američki vojnici pokušavaju da spriječe ovakvo ponašanje, pa patroliraju ulicama i rastjeruju izgrednike. Jedan američki general kaže da je stopa kriminala sada manja nego prije potresa. Amerikanci užurbano šalju 2.000 trupa na Haiti, a više hiljada šalju i Ujedinjene nacije.

Pomoć još ne stiže do svih koji su pogođeni najvećom katastrofom u posljednjih nekoliko decenija. Glavni razlog je uništena infrastruktura, birokratski problemi kao i strah osoblja, koje pomaže nastradalima, za sopstvenu sigurnost.

Prema posljednjim podacima, oko 200.000 osoba je poginulo u potresu, a do sada je nađeno oko 70.000 tijela. Potres je za sobom ostavio milion i po beskućnika. Oni čije su kuće i dalje cijele, ne usuđuju se da uđu zbog straha od rušenja.

"Haitiju će za obnovu i jačanje institucija biti potrebno 10 milijardi dolara međunarodne pomoći", rekao je predsjednik Dominikanske Republike, Leonel Fernandez, na prvom međunarodnom sastanku posvećenom obnovi ove razrušene ostrvske zemlje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: