Poginulo 200.000 ljudi
0

Haićani očajni, sve veći broj incidenata

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Među stanovnicima Haitija rastu napetosti dok čekaju međunarodnu pomoć, tri dana nakon razornog potresa u kojem je, prema procjenama dužnosnika, život izgubilo 200.000 ljudi.

Građani razorenoga glavnog grada Port-au-Princea su očajni sve više je tuče izgladnjelih stanovnika oko vreća s hranom, a stanovnici su bijsni zbog sporog dopremanja pomoći.

Dužnosnik Ujedinjenih naroda, zadužen za mirovne misije, Alain Le Roy upozorio je da će glad samo pojačati probleme na Haitiju ako pomoć ne stigne na vrijeme, ali je ocijenio da je za sada situacija pod kontrolom.

"Bilo je incidenata s ljudima koji su pljačkali ili se tukli za hranu. Oni su očajni jer su već tri dana bez hrane i pomoći", kazao je Le Roy.

Ministar unutarnjih poslova Haitija Paul Antoine Bien-Aimeizjavio je da bi broj žrtava razornog potresa mogao dostići 200.000.

"Mi smo već pronašli tijela oko 50.000 poginulih, a očekujemo da bi njihov ukupan broj mogao biti između 100.000 i 200.000, iako nikada nećemo znati tačnu cifru", rekao je u petak agenciji Reuters.

Ako se ove cifre potvrde, to će biti jedan od deset najrazornijih potresa u povijesti s najvećim brojem žrtava, napomenula je britanska agencija.

Državni tajnik za javnu sigurnost Aramick Louis rekao je da je oko 40.000 tijela žrtava sahranjeno u masovnim grobnicama.

Prema riječima ministra zdravlja Haitija Alexa Larsena, tri četvrtine Port-au-Princea će morati biti obnovljeno.

U potresu je srušena i predsjednička palača, najmanje osam bolnica i zdravstvenih centara, a prekinute su i komunikacijske veze i dopremanje struje.

Američki State Department je u petak uvečer saopćio da je vlada Haitija pristala ustupiti privremenu kontrolu nad glavnim aerodromom u zemlji SAD-u kako bi ubrzala dostavljanje humanitarne pomoći.

"Premijer Jean-Max Bellerive je potpisao memorandum o razumijevanju kojim ustupa kontrolu SAD-u", rekao je glasnogovornik State Departmenta Phil Crowe na konferenciji za novinare u Washingtonu.

On je dodao da će takva situacija ostati na snazi do onog trenutka do kada bude potrebno, i dok vlada Haitija ne bude u stanju da ponovo preuzme aerodrom.

U međuvremenu su Ujedinjeni narodi uputili apel za pomoć Haitiju od više od 560 miliiona dolara, od čega će gotovo polovica biti potrošena na namirnice.

Kako se očekuje, Haiti će u subotu posjetiti američka državna tajnica Hillary Clinton, a glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon će to učiniti u nedjelju.

Razorni potres, jačine sedam stupnjeva Richterove skale, pogodio je Haiti u utorak oko pet sati popodne po lokalnom vremenu. To je najjači potres u toj zemlji u posljednjih 200 godina.

Epicentar potresa bio je petnaestak kilometara zapadno od Port-au-Princea, a podrhtavanje tla se osjetilo u susjednoj Dominikanskoj Republici, na otoku Hispaniola i u istočnim dijelovima Kube.