Crveni krst Haitija
0

Moguće između 45.000 i 50.000 poginulih u potresu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Crveni krst Haitija saopćio je u četvrtak kako je moguće da je u razornom potresu, koji je tu zemlju pogodio u utorak, život izgubilo između 45.000 i 50.000 osoba, a tri miliona povrijeđeno, ili ostalo bez svojih domova.

Zvaničnik haićanskog Crvenog krsta Wictor Jackson je rekao da, zasad, niko ne može sa sigurnošću da potvrdi ove brojke.

  • Naša organizacija smatra da je poginulo između 45.000 i 50.000 osoba. Također smatramo da je tri miliona stanovnika povrijeđeno ili ostalo bez svojih domova, kazao je Jackson, prenosi Reuters.

Istovremeno, američka ministrica zdravstva Kathleen Sibelius izjavila je da će SAD na Haiti uputiti grupu od 300 medicinskog osoblja i da će još 12.000 biti u pripravnosti.

Sebelius je rekla da će na Haiti otputovati i članovi američkih centara za prevenciju i kontrolu bolesti koji će pomoći u praćenju kvaliteta hrane i vode.

Pozivajući se na neimenovane izvore, Reuters je javio da će se akciji pomoći Haitiju pridružiti, na zahtjev američkog predsjednika Baracka Obame, i njegovi prethodnici George Bush i Bill Clinton.

Razorni potres, jačine 7 stepeni Rihterove skale, pogodio je Haiti u utorak, oko pet sati popodne po lokalnom vremenu. To je najjači potres u toj zemlji u posljednjih 200 godina.

Epicentar potresa bio je petnaestak kilometara zapadno od Port-au-Princea, a podrhtavanje tla se osjetilo u susjednoj Dominikanskoj Republici, na ostrvu Hispanioli i u istočnim dijelovima Kube.