Svijet
15

Britanci osuđeni zbog terorističke obuke, iz Sirije donijeli metke, fotografije i klipove

Klix.ba
Braća Mohommod Nawaz (20) i Hamza Nawaz (24) postali su prvi Britanci koji su osuđeni zbog obuke u terorističkom kampu u Siriji.

Mohommod je osuđen na četiri i po, a Hamza na tri godine zatvora nakon što su priznali da su obavili obuku u sirijskom terorističkom kampu. Njih je presrela policija u Doveru po njihovom povratku u Velikoj Britaniji, a sa sobom su nosili metke i fotografije kao "suvenire".

Mohommod je ranije osuđivan za otmicu 2009. godine. S pomagačima je oteo muškarca, ukrao mu sat Rolex i mučio ga plamenom dok mu nije otkrio pin svog bankovnog računa. Od njegove porodice je tražio oko 88.000 eura prijeteći da će mu odrezati prste.

Britanske vlasti su apelovale na svoje državljane da spriječe odlazak svojih članova u Siriju.

Porodica Nawaz je prošlog augusta kontaktirala policiju i otkrila da su braća nestala. Mohommod i Hamza su rekli da idu na ručak, ali su umjesto toga Hamzinim automobilom otišli u Francusku. Iz Lyona su avionom otputovali u Tursku, a nakon toga su prešli granicu i pridružili se džihadistima u trening kampu u Siriji. U Veliku Britaniju su se vratili u septembru, nakon čega ih je zaustavila granična policija. Kod njih su pronađeni meci za kalašnjikov, fotografije trening kampa i klipovi iz ratne zone.

Na jednom se klipu vidi kako prelaze rijeku kako bi izbjegli turske vojnike.

Dan terorista je počinjao jutarnjom molitvom u 4:30 sati, nakon toga su slušali islamska predavanja, a od 6 do 8 sati su vježbali u kampu. Još jedan trening su obavljali krajem dana, a prije spavanja su do 22 sata ponovo slušali islamska predavanja.

Hamza je pisao trećem bratu Hussainu i odabranim prijateljima putem WhatsAppa.

"Otišli smo u Siriju. Znamo da će svi biti ljuti zbog toga, ali smo mi to željeli. Javit ću se ponovo", stoji u Hamzinoj poruci.

Njihova porodica, posebno majka, veoma teško podnosi situaciju u kojoj se nalaze njeni sinovi.