Svijet
0

London: Trojica optužena za pripremanje terorističkih akcija

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Britanska policija je u četvrtak optužila tri muškarca osumnjičena za pripremanje "terorističkih akcija" i oni su zadržani u zatvoru nakon saslušanja pred sudom u Westminsteru, u Londonu.

Dvadesetjednogodišnji Nadir Ali Sajed, 19-godišnji Jusaf Šah Sijed i 27-godišnji Haseb Hamajun, sva trojica s britanskim državljanstvom, uhapšeni su početkom novembra u Londonu i u pregrađu. Optuženi su u četvrtak, 14-og i posljednjeg dana boravka u pritvoru, kako je predviđeno britanskim Zakonom o terorizmu.

Optuženi su da su "namjeravali izvesti terorističke akcije" i da su se "udružili da provedu svoje namjere prekršivši član 5 Zakona o terorizmu", precizirao je sud.

BBC je objavio da su namjeravali odrubiti glavu jednoj osobi u Velikoj Britaniji, ali nije objavio pojedinosti.

Britanska policija je učestala s hapšenjima posljednjih mjeseci, otkako je nivo sigurnosne uzbune podignut na "ozbiljan" krajem augusta, zbog prijetnje atentatima povezane sa Sirijom i Irakom.

Daily Telegraph je objavio da je policija "osujetila" "terorističku zavjeru" povezanu s "Nedjeljom sjećanja", danom kada se odaje počast britanskim vojnicima i vojnicima Commonwealtha koji su izgubili život za vrijeme Velikog rata.