Svijet
60

Vapaji Britanaca koji su se pridružili IDIL-u: Želimo se vratiti kućama

Klix.ba
Mohammed el-Araj (lijevo) i Abu Hujama al-Britani (desno) iz Londona su poginuli u sukobima
Mohammed el-Araj (lijevo) i Abu Hujama al-Britani (desno) iz Londona su poginuli u sukobima
Britanski militanti koji su se pridružili islamističkom pokretu IDIL i otputovali u Siriju kako bi ratovali, razočarani su sukobom i žele se vratiti kućama.

U posljednje tri godine, vjeruje se kako je više od 500 Britanaca ekstremista otputovalo u ratne zemlje u kojima se islamističke grupe bore protiv snaga sirijskog predsjednika Bashara Assada.

No, nekolicina njih koji su se odlučili na borbu kontaktirali su vladu u Velikoj Britaniji požalivši se kako im je "dosta ratne zone i žele se vratiti kućama", javlja Daily Mail.

Muškarac koji predstavlja grupu 30 militanata kontaktirao je ICSR (King's College London's International Centre for the Study of Radicalisation and Political Violence), navodeći kako se žele vratiti nazad u svoju zemlju. Muškarac koji je svojevoljno otišao da ratuje u nadi da će svrgnuti sirijskog predsjednika Assada, kazao je kako je nesretan zbog toga što se mora boriti i sa ostalim pobunjeničkim grupama.

"Došli smo kako bismo se borili protiv režima, a umjesto toga, sad smo upetljani ratove bandi. To nije ono zbog čega smo došli, no ako se vratimo u Veliku Britaniju, svi idemo u zatvor", napisao je muškarac, piše Time.

Profesor sa ICSR-a, Peter Neumann je izjavio:

"Ljudi sa kojima smo razgovarali žele odustati i vratiti se kućama, ali se osjećaju zarobljenima jer bi ih vlada nakon povratka poslala u zatvor na 30 godina."

Najmanje 40 Britanaca ekstremista koji su se dosad vratili u svoju zemlju već su uhapšeni i sada se suočavaju sa tužbom za terorizam.

Stručnjaci za terorizam pak ističu kako se, na osnovu onoga što objavljuju na društvenim mrežama, može uočiti velika nezrelost.

Nakon proučavanja onoga što objavljuju na internetu, professor Greg Barton sa Global Terrorism Research centra na Monash Univerzitetu je kazao kako imaju posla sa "mladićima nezrelog mentaliteta koji rade glupe stvari, vođeni vršnjačkim pritiskom i željom sa samoafirmacijom."