Svijet
19

Prijavila sina jer je otišao u Siriju, a sada se kaje

Klix.ba
Yusuf Sarwar
Yusuf Sarwar
Majka britanskog militanta osjeća se izdano od sudstva jer su njenog sina poslali na 12-godišnju robiju.

Yusuf Sarwar iz Birminghama je u maju 2013. godine ostavio oproštajnu poruku svojim roditeljima u kojoj je rekao da odlazi na ratište u Siriju kako bi se pridružio grupi povezanom za Al Kaidom.

Njegova majka Majida Sarwar nije dugo razmišljala i otišla je prijaviti sina u prvu policijsku stanicu, a oproštajnu poruku je iskoristila kao dokaz. Na osnovu toga Yusuf je priveden nakon povratka u Englesku u januaru ove godine.

Za vrijeme suđenja sud je Sarwarovu majku nazvao "hrabrom ženom", ali ona se sada kaje zbog svoje odluke da prijavi sina.

"Ovo nije pravda. Rekli su da radim pravu stvar, rekli su da će mu pomoći ako se ikada vrati u Englesku, ali ova presuda je strašna. Zloupotrijebili su me protiv vlastitog sina", rekla je Sarwar, a prenosi DailyMail.

"Kakva osoba može prijaviti vlastito dijete ukoliko zna da će biti osuđeno na čak 12 godina zatvora? Sada će svaka majka znati šta čeka njihove sinove, a to niko ne želi", objasnila je Sarwarova majka dodavši da njen suprug nakon presude svakodnevno plače.

Vlasti su objasnile porodici da će, ukoliko bude osuđen, 22-godišnji Yusuf dobiti svega dvije godine zatvora.

"Moj sin nije terorista, nije pravio bombe i nije ubio nikoga. Ipak, uradio je glupu stvar i kada je shvatio grešku odlučio se vratiti", rekla je Sarwar.