Hrana za desničare

Borba za ravnopravnost ili nametanje ideologije: Šta je zapravo "woke" kultura

Piše: Belmin Herić
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Piše: Belmin Herić
28.06.2023. u 20:51

Posljednjih godina pojam "woke kultura" dobio je značajnu važnost u javnom diskursu. Koncept se odnosi na povećanu svijest o društvenim problemima, posebno onima koji se odnose na identitet, rasu, spol i društvenu pravdu.

Iako je probuđena kultura nedvojbeno potaknula važne razgovore o jednakosti i inkluzivnosti, također se suočavala s kritikama i pripisivala joj se kao jedna od pokretačkih snaga iza pomaka prema desničarskim ideologijama.

Razumijevanje kulture wokea

Woke kultura nastala je kao odgovor na dugogodišnje sistemske nepravde i potrebu za društvenim promjenama. Cilj je osporiti dominantne narative, pojačati marginalizirane glasove i promicati društvenu pravdu. Njegovi zagovornici zagovaraju prepoznavanje i uklanjanje društvenih predrasuda, diskriminacije i nejednakosti u raznim područjima, kao što su obrazovanje, mediji i politika.

U svojoj srži, woke kultura nastoji promicati svijest i empatiju, poticati uključenost i stvoriti pravednije društvo. Potiče pojedince da kritički preispituju vlastita uvjerenja i privilegije dok se zalažu za prava marginaliziranih skupina kao što su seksualne, etničke i religijske manjine.

Pomak udesno: percepcija i faktori

Percepcija da je probuđena kultura pridonijela desnoj promjeni političkih i ideoloških sklonosti ukorijenjena je u nekoliko faktora.

Polarizacija i protivreakcija: Kako je "woke" kultura dobivala zamah, nailazila je na snažnu reakciju konzervativnih pojedinaca i skupina koji su je smatrali prijetnjom tradicionalnim vrijednostima i društvenim normama. Taj je otpor stvorio osjećaj polarizacije, zbog čega su neki pojedinci gravitirali prema desničarskim ideologijama kao protuteži.

Potiskivanje suprotnih mišljenja: Kritičari tvrde da "woke" kultura ponekad pokazuje tendenciju potiskivanja suprotnih mišljenja, potencijalno gušeći otvoreni dijalog i intelektualnu raznolikost. Kada se pojedinci osjećaju ušutkani ili odbačeni zbog izražavanja stavova koji odstupaju od onoga što promiče "woke", to može potaknuti razočaranje i natjerati ih prema konzervativnijim ideologijama koje tvrde da cijene slobodu govora i individualnu slobodu.

Politika identiteta i podjela: Naglasak kulture woke na politici identiteta, iako nastoji osnažiti marginalizirane skupine, također je kritiziran zbog nenamjernog poticanja podjela. Neki tvrde da ovaj pristup nastoji grupirati pojedince isključivo na temelju njihovog identiteta, zanemarujući druge aspekte koji pridonose njihovim jedinstvenim iskustvima. Ova je kritika odjeknula među onima koji se osjećaju otuđenima ili zanemarenima zbog usredotočenosti na identitet, što ih je dovelo do istraživanja alternativnih političkih ideologija.

Ekonomski problemi: Percepcija da woke kultura stavlja pretjerani naglasak na društvena pitanja umjesto na ekonomske probleme također je igrala ulogu u pomaku udesno. Pojedinci kojima su ekonomska stabilnost i rast prioriteti mogu se osjećati nepovezanima s pokretom koji daje prioritet pitanjima vezanim uz identitet. Taj ih nesklad može gurnuti prema ideologijama koje daju prednost ekonomskoj politici i konzervativnim vrijednostima.

Hollywod kao baza

Polje u kojem je "woke" kultura najviše zaživjela je svakako industrija zabave, konkretno Hollywood i filmski svijet. Upravo u ovom polju ovo izaziva i najviše kontroverzi. Brojni su primjeri filmova i serija gdje je primjetno da se ciljano stvari postavljaju tako da su zastupljene sve manjinske skupine, poput LGBTQ osoba, afroamerikanaca ili drugih etničkih manjina.

No nekada to utiče i na samu vjerodostojnost takvih sadržaja, pogotovo kada se radi o historijskim činjenicama. Najnoviji primjer je Netflixov serijal "Kleopatra", koji je slavnu egipatsu kraljicu prikazao kao tamnoputu Afrikanku iako je poznato da je Kleopatra zapravo bila grčkog porijekla, te da je njena boja puti bila tipična za zemlje Mediterana.

Kandidat za američkog predsjednika Ron DeSantis je u svojoj kampanji kao jednu od glavnih stavki istakao borbu protiv woke kulture. Poznat je njegov obračun sa Disneyom s kojim se sukobio nakon što je ovu američku kompaniju optužio da promiče LGBTQ "vrijednosti" koje prema njegovom mišljenju, ne bi trebalo biti nešto čime se trebaju baviti djeca.

Cancel kultura

Jedna stvar koja se također usko veže uz woke je takozvana "cancel" kultura, odnosno kultura otkazivanja. Svi oni koji se na neki način suprotstave woke kulturi na neki način potencijalne "mete" i rizikuju da budu "cancelovani". To se ne odnosi samo na pojedince, poznate ličnosti nego i kompanije i brendove.

Vjerovatno jedan od najpoznatijih primjera je J.K. Rowling autorica serijala Harry Potter. Ona se suočila se s oštrom reakcijom zbog svojih stavova o rodnom identitetu, koji su neki doživljavali kao transfobične. To je dovelo do poziva na bojkot njezinih knjiga i svih materijala koji su povezani s ovim serijalom.

Kultura woke predstavlja pokret koji je nedvojbeno potaknuo važne razgovore o socijalnoj pravdi i jednakosti. Međutim, njegov utjecaj na politički krajolik nije prošao bez kontroverzi. "Bijeg" običnih ljudi prema desnom političkom spektru je jedan od rezultata, a koliko će to oblikovati svjetske političke procese vrijeme će pokazati.