Upoznali se 2011.
996

Ispovijest vjenčanog gej para iz BiH: "Nikada nisam prestao klanjati"

Klix.ba
Screenshot: YouTube
Screenshot: YouTube
Kemalemir Frašto i Dženan Zeničanin su vjenčani par iz Bosne i Hercegovine. Sada su odlučili otkriti detalje svoje veze te poteškoće s kojima su se susreli.

Kako navodi novinarka Mirza Vranj, njih dvojica su prvi vjenčani gej par iz naše zemlje. Upoznali su se 2011. Vjenčali su se u Americi, gdje i danas žive.

"Vogošća je malo mjesto i znaju se svi. Imao sam dosta psihičkih problema... Mnogo je bilo psihičkog maltretiranja i onda jednostavno, čovjek se valjda nauči, prihvati to sve i onda ga više nije ni briga. Onda te 2011. dolazi zahtjev za prijateljstvom na Facebooku, ja prihvatim. Ko drugi nego moj Kemo. Tad nisam ni želio ni očekivao. Pisali smo dvije godine, viđali se preko Skypea, zvao me. U Bosnu je došao 1. oktobra 2013. da se upoznamo i to je bila ljubav na prvi pogled", rekao je Dženan, koji je bio u braku sa ženom.

Došlo je vrijeme da se Kemalemir vrati u Ameriku te je pitao Dženana da krene s njim.

"Jednu noć je sve ono što mi se događalo prije njega došlo u moju glavu i rekao sam: 'Dosta više. Ja više ovo ne mogu. Radim u salonu, muškarci ne žele dolaziti zbog mene, u lice mi kažu: 'Ja ne želim dolaziti zato što si peder.'' To je ružna riječ nama, ali moram to reći, tako se izraziti", rekao je Dženan.

Kemalemir je ispričao da je njegov put do Amerike malo drugačiji. Bio je u zarobljeništvu, a poslije zarobljeništva je otišao u Sarajevu, gdje je proveo čitav rat. Dobrovoljno se prijavio u vojsku. Završio je Filozofski fakultet.

Kada se 1998. godine prijavljivao na biro za zapošljavanje, pitali su ga želi li čistiti snijeg u komunalnom preduzeću, a on je pristao. No, tvrdi da mu je direktor nakon tri mjeseca dao otkaz jer je prekvalifikovan za posao. Tada je odlučio preseliti se u Ameriku, što je i ostvario 2001. godine. Bio je u braku sa ženom.

U jednom momentu je odlučio otići kod ljekara zato što je mislio da je psihički bolestan. Ljekar mu je objasnio kako je sasvim normalan.

Njih dvojica su, između ostalog, ispričali i da su ih neki ljudi prepoznali kada su bili u Vogošći i počeli ih gađati flašama i pepeljarama. Također su govorili o vjeri.

"Ja sam uvijek bio vjerski nastrojen. Nikada nisam prestao klanjati. Međutim, dosta puta sam zbog društva u kojem sam odrastao mislio da me kažnjava i da mi je zato dao da budem gej", kazao je Kemalemir.

Upoznao je jednu profesoricu koja izučava Kur'an. Tvrdi da je kroz razgovor s njom te istraživanje došao do zaključka da on nije grešnik. Dženan je također vjernik.