Distanciranje od djece
56

Mađari postrožili LGBT zakone: Na meti i Lego kockice u duginim bojama

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Mađarska vlada postrožila je propis kojim se maloljetnicima želi onemogućiti doticaj s temama homoseksualnosti i transseksualnosti.

U utorak navečer u zbirci zakona objavljena je nova regulativa prema kojoj se ograničenja ne odnose samo na knjige i filmove, već i na igračke, poput lutaka i lego setova.

Dana 15. juna 2021. Mađarski parlament odobrio je vladin nacrt zakona o zaštiti od pedofilije, koji je proširen raznim amandmanima kako bi također zabranio promicanje seksualnih manjina među mladima.

Između ostalog, zabranjuje se stavljanje na raspolaganje djeci i mladima knjiga, filmova i drugih nosača podataka koji prikazuju seksualnost koja nije heteroseksualna. Odgovarajući proizvodi smiju se prodavati samo pakovani u maloprodaji i ne smiju se nuditi na dječjim odjelima.

Nova regulativa propisuje da se svi proizvodi koji tematiziraju "rodnu devijaciju pri rođenju, promjenu spola, promiču homoseksualnost ili prikazuju seksualnost radi nje same" ne smiju prodavati u krugu od 200 metara od crkava, škola i drugih obrazovnih ustanova.

Regulativom nije određen asortiman proizvoda. Provladini mediji ranije su kritikovali da su se neheteroseksualni sadržaji već "uselili u dječje sobe", primjerice u obliku lutaka čiji se spol može promijeniti ili koje su rodno neutralne, ili lego kockica u duginim bojama koje simboliziraju LGBT zajednice.

U tim se medijima homoseksualnost često poistovjećuje s pedofilijom