Sukobi u Libiji
0

Bombardiran Sirt, u Tripoliju leševi na ulicama

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U Libiji se nastavljaju NATO bombardiranja, granatiranja, sukobi, ubistva po ulicama Tripolija i potraga za liderom Mumerom Gadafijem.

I pored toga što je američki State Department saopćio da ni NATO ni Washington nisu umiješani u potragu za Gadafijem, a Velika Britanija tvrdi da pomaže pobunjenike samo obavještajnim podacima, progadafijeva radiostanica javila je da su NATO avioni bombardirali Gadafijev rodni grad Sirt koji je jedan od njegovih posljednjih uporišta.

I dok lideri pobunjenika nude nagradu od milion dolara za Gadafija "živog ili mrtvog" tvrdeći da bi rat bio završen njegovim pronalaskom, sukobi u Tripoliju se nastavljaju. Snage lojalne Gadafiju granatirale su aerodrom, a Reutersov dopisnik izbrojao je u centru libijske prijestolnice 30 leševa, uglavnom vojnika i naoružanih ljudi koji su se borili za Gadafija.

Najmanje dvojica su imali vezane ruke, a svi su bili izrešetani mecima i pored toga što svi apeliraju na izbjegavanje osvete.

S druge strane, jedna britanska medicinska radnica ispričala je da je prebrojala 17 tijela za koje misli da su zarobljenici koje su pogubile Gadafijeve snage, prenosi Reuters.

U napuštenoj bolnici u predgrađu Abu Salim, u Tripoliju, javlja američka agencija AP, pronađena je danas gomila tijela u raspadajućem stanju.

U jednoj bolničkoj sobi pronađeno je 21 tijelo, a 20 u dvorištu bolnice, svi tamnije kože nego što je imaju Libijci.

Istovremeno, ispred kompleksa Bab el-Azizija pronađeno je 20-ak tijela od kojih su nekima ruke vezane plastičnim konopcem, dok su neki ubijeni metkom u potiljak i nije jasno ko je počinio ova ubistva, prenosi AP.

Privremena vlada, Prijelazno nacionalno vijeće, koje je od početka pobune bilo smješteno u Bengaziju, tokom noći je prebačena u Tripoli, saopćio je jutros potpredsjednik tog vijeća Ali Tahuni.

Osam visokih funkcionera Prijelaznog vijeća stiglo je jutros u Tripoli gdje će raditi na pripremama oko političke tranzicije u zemlji, rekao je jedan od portparola vijeća Mahmud Šamam. Prijelazno vijeće je najavilo da će narednog mjeseca tražiti stolicu u Ujedinjenim nacijama.

U samoj prijestolnici i dalje se vode borbe pobunjenika i Gadafijevih snaga koje na pojedinim lokacijama u gradu i dalje pružaju otpor.

Ipak, veći dio glavnog grada je pod kontrolom pobunjenika. Libijski vođa uspješno se i dalje skriva uprkos opsežnoj potjeri, i poziva na otpor.

Na istočnom frontu, pobunjenici pokušavaju da napreduju ka gradu Sirti koji je na meti NATO avijacije, navodi se na Facebook stranici libijske državne televizije.

"NATO u ovom trenutku bombardira Sirtu", navodi se na internetu bez preciznijih detalja. Rodno mjesto Gadafija Sirta je, prema riječima pobunjenika, uporište Gadafijevih snaga i najvjerovatnije mjesto gdje se krije sam Gadafi, prenio je Tanjug.

Libijski lider sinoć je pozvao sve građane te države da "unište pobunjenike" koji su preuzeli kontrolu u većem dijelu Tripolija.