Svijet
0

Tripoli: Pobunjenici slave zauzimanje aerodroma

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Libijski pobunjenici saopćili su danas da su zauzeli aerodrom u Tripoliju i "očistili" obližnji kvart od snaga Moamer Gadafija, ali da još strahuju od izoliranih snajperista.

Na kružnom toku u kvartu Kasr ben Gešir, okupili su se pobunjenici koji slave pobjedu uzvikujući "Gadafi je zauvijek otišao!" S druge strane, oni su i dalje na oprezu nakon što su Gadafijeve snage ispalile projektile koji su uništili tri civilna aviona na pisti i oštetili još nekoliko letjelica.

Prošle noći oko 60 do 80 vozila bataljona Hamisa Gadafija, jednog od odbjeglih Gadafijevih sinova, napustilo je ovu oblast i otišlo u grad Bani Valid u blizini Sirta, rodnog grada libijskog lidera, rekao je vođa pobunjeničkih snaga koje su zauzele aerodrom.

On je istakao da nije u pitanju bilo taktičko povlačenje, već bjekstvo, javio je AFP. Navode o tome da je iz ove oblasti otišla kolona vozila potvrdili su i mnogi stanovnici kvarta pored aerodroma. Sam prostor aerodroma i područje oko njega trenutno su mirni.

U međuvremenu, libijski pobunjenici su saopćili da još ne znaju gdje se tačno nalazi Gadafi, dok su snage NATO danas nastavile napade na režimske snage u Sirtu, gdje su u protekla 24 sata uništile 15 vozila i pogodile još četiri mete.

Pobunjenici su jučer saopćili da se pod njihovom kontrolom nalazi 95 posto teritorije prijestonice i izrazili uvjerenje da će u roku od 72 sata cijela prijestolnica biti u njihovim rukama.