Svijet
0

NATO i danas bombarduje Gadafijev rodni grad Sirt

FENA
Foto: AP
Foto: AP
NATO danas nastavlja s pritiscima na snage libijskog lidera Moamera Gadafija u njegovom rodnom gradu Sirtu, gdje je u posljednja 24 sata bombardirao 15 vojnih vozila i još četiri mete, saopćila je danas Alijansa.

Dok se pobunjenici spremaju da započnu ofanzivu na ovaj grad, NATO je saopćio da je uništio 11 vozila s oružjem, tri logistička vozila i jedno oklopno borbeno vozilo.

Pored toga, u ovom gradu koji se nalazi 360 kilometara istočno od Tripolija, pogođena su dva vojna skloništa i jedna vojna osmatračnica, javio je AFP.

Novi udari uslijedili su nakon što su jučer britanski borbeni avioni bombardirali jedan veliki bunker, a snage NATO-a pogodile su i kolonu od 29 vojnih vozila koja su se iz Sirta kretala ka luci Misrati, koja je pod kontrolom pobunjenika.

NATO je od početka zračne kampanje u Libiji u martu redovno bombardirao položaje Gadafijevih snaga u Sirtu, ali se ovaj grad sada intenzivno napada, jer je jedno od posljednjih mjesta koje je u rukama režima.

Pored toga, libijski pobunjenici, koji su prošle sedmice ušli u Tripoli, a prije četiri dana i u Gadafijevu bazu Bab el-Azizija u ovom gradu, danas su negirali da je Gadafi prekinuo snabdijevanje vodom u prijestolnici.

Mnogi stanovnici Tripolija tvrde da su linije za dostavljanje vode presječene otkako je grad pao u ruke pobunjenika, a govori se i da je Gadafi zatrovao vodu u prijestolnici, u kojoj živi oko dva miliona ljudi.

Jedan stanovnik libijskog glavnog grada kaže da je problem sa dostavljanjem vode nastao zbog nedostatka električne energije, jer zbog čestih nestanaka struje voda ne može da se upumpa u rezervoare.

Tripoli se snabdijeva vodom iz podzemnih izvora, koji se nalaze u pustinjskom području, oko 700 kilometara južno od prijestolnice.

U međuvremenu, potraga za Gadafijem se nastavlja i još se ne zna gdje se on nalazi.