Svijet
0

Gadafi zamalo uhapšen u Tripoliju

FENA
Moamer Gadafi
Moamer Gadafi
Libijski pobunjenici koji traže Moamera Gadafija zamalo su ga uhvatili kada su jučer upali u jednu kuću u Tripoliju koja mu je navodno služila kao skrovište, objavio je u četvrtak francuski magazin "Paris Match".

Pozivajući se na izvore u jedinici zaduženoj za koordinaciju obavještajnih službi arapskih zemalja i libijskih pobunjenika, sedmičnik je naveo da sve te službe vjeruju da se Gadafi krije negdje u glavnom gradu Libije, prenio je Reuters.

Kada su pobunjenici jučer, na osnovu dojave pouzdanog izvora, oko 10 sati upali u privatnu kuću u centru Tripolija, Gadafi je već bio otišao.

Ipak, pronađeni su dokazi da je tu proveo barem jednu noć, piše "Paris Match", ne precizirajući o kakvim je dokazima riječ.

U međuvremenu, pobunjenici i snage odane Gadafiju sukobili su se u području Sirta, Gadafijevog rodnog grada i posljednjeg uporišta njegovih boraca na obali Sredozemnog mora.

Pobunjenici se približavaju s dvije strane Sirtu, 450 kilometara istočno od Tripolija, a Gadafijeve snage ih zasipaju raketama.

Portparol pobunjeničkih snaga Muhamed Zavavi izrazio je nadu da će protivnici pristati da se predaju ili povuku, ali Gadafijevi borci su poručili da će pružati otpor do kraja.

"Ponudili smo im mogućnost da pobjegnu u Sabu", rekao je on, govoreći o pustinjskom gradu u kojem Gadafi i dalje uglavnom uživa podršku.

Sirt se spominje i kao jedna od mogućih lokacija na kojima se krije Gadafi.

U tom gradu s oko 100.000 stanovnika, od kojih je većina iz njegovog plemena, danima nema struje ni telefonskih veza, a vlada i nestašica vode.

Brojni analitičari smatraju da su Francuska, Velika Britanija i njihovi arapski saveznici poslali specijalce u Tripoli koji sarađuju s libijskim komandosima.