Svijet
19

Bisera Turković o izborima u SAD-u: Trumpova popularnost raste na strahu Amerikanaca

Piše: A. Pobrić
Bisera Turković
Bisera Turković
"Kandidatura Donalda Trumpa nije bila iznenađenje, ali podrška koju dobija od javnosti zasigurno jeste", istakla je za Klix.ba Bisera Turković, nekadašnja ambasadorica Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama.

Komentarišući aktuelna dešavanja u američkoj politici, prvenstveno Trumpovu popularnost među sljedbenicima Republikanske stranke, Turković je istakla: "Koliko god izgledalo gotovo nevjerovatno, poslije njegovih komentara o imigrantima iz Meksika, napada na moderatora debate Megyn Kelly, stava o muslimanima u Americi, njegova podrška raste. Odakle tolika popularnost?"

Višegodišnja bh. ambasadorica svjedoči da u Americi, zemlji koja je prošla kroz ekonomsku krizu i ostavila duboke tragove, postoji strah od globalne ekonomske krize, migranata koji uzimaju radna mjesta, od masovnog dolaska velikog broja Meksikanaca, muslimana i IDIL-a, kao i slabih lidera finansijski ovisnih o korporacijama i lobijima koji im finansiraju predizborne kampanje.

Čime je Trump privukao birače

Stoga se Trumpova popularnost među biračkim tijelom može objasniti činjenicom da je Amerikancima ponudio nešto novo, smatra Turković.

"Ponudio im je izgradnju zida prema Meksiku (ma koliko to suludo i u konačnici neefikasno bilo), ponudio im je zadržavanje automobilske proizvodnje u zemlji uz oporezivanje one van zemlje, ponudio im je jednostavnu retoriku praćenu humorom, baziranu na vlastitom iskustvu biznismena. Trump je neumoran u konfrontaciji. U ocjenama oponenata beskrupulozno je grub. On je čovjek koji voli moć, voli žene i dovoljno je bogat da je neovisan. Čovjek za koga kažu da ima ego faraona. Ponudio je Americi i izbornoj utrci nešto novo, zabavno, obećavajuće, do sada neviđeno. Naravno, čak ako se i desi čudo i pobijedi, malo od njegovih predizbornih obećanja i prijetnji će se moći ispuniti jer će mu za većinu odluka trebati saglasnost Kongresa i Senata", uvjerena je naša sagovornica.

Teško vrijeme za Hillary Clinton

Na pitanje kakve nade, na drugoj strani, gaje sljedbenici demokrata Hillary Clinton i Bernieja Sandersa, kazala je da Clinton, inače favoritkinju iz reda demokrata, očekuje teška izborna kampanja.

"Njena lojalnost suprugu, koji je pod zakletvom lagao, možda joj je na Balkanu dala poene kao dobroj i lojalnoj supruzi, ali za neke američke glasače njen stav je poljuljao njen moralni integritet. Njena vanjska politika u periodu kada je bila državni sekretar je od mnogih ocijenjena kao intervenistička, sa impaktom na opštu nacionalnu sigurnost SAD-a. Mnogi kritičari smatraju da je način na koji se vodila intervencija u Iraku rezultirao pojavom IDIL-a Optužuju je da je dobila vše donacija od farmaceutske industrije nego bilo koji drugi kandidat. Naravno, ništa nije besplatno i sve što se dobije se vraća ili plaća, prije ili kasnije", kazala je Turković.

Kada je riječ o vanjskopolitičkim stavovima Clinton i Sandersa, oni su slični - osuđuju bespravno naseljavanje u Izraelu i Palestini, o pitanju IDIL-a smatraju da treba dati podršku kurdima i povećati zračne udare, a protive se zabrani doseljavanja izbjeglica, za razliku od Trumpa koji smatra da su većina izbjeglica simpatizeri IDIL-a i da im treba zabraniti ulazak. U odnosima prema Kini, Clinton smatra da treba pojačati alijansu u regionu i nastaviti saradnju u područjima u kojima postoji zajednički interes, za razliku od Trumpa čiji je stav oštriji i smatra da Kinu treba optužiti za nefer trgovinu i pojačati vojno prisustvo u regionu. U odnosima prema Iranu, Clinton se zalaže za održavanje postignutog sporazuma, dok Trump predlaže njegove restrikcije. O pitanju Rusije, Clinton je za povećanje sankcija prema toj zemlji i jačanje raketnog štita u Evropi, dok Trump, hvaleći Putina, smatra da treba od Evrope tražiti da pomogne Ukrajini.

Kome treba ići naš glas

Ambasadoricu Turković smo pitali i kako bi se ishod predsjedničkih izbora u SAD-u mogao odraziti na Bosnu i Hercegovinu.

"Kada je riječ o Bosni i Hercegovini mi, hvala Bogu, nismo izborna tema, što znači da nismo ni potencijalno žarište sukoba. Naravno, cijeneći da smo obilježili jedan period kada su Clintonovi bili na vlasti i da je pod rukovodstvom predsjednika Billa Clintona postignut jedan od uspjeha vanjske politike SAD-a i da je intervencija u BiH po mnogim parametrima ocijenjena kao vrlo uspješna, a uspjesi se lako ne ponavljaju, pa samim tim i ne zaboravljaju, naš glas, cijeneći naše interese, treba da ide za Hillary Clinton", istakla je Bisera Turković.