Svijet
11

Intervju / Muhamed Sacirbey: Narcisoidni Trump je opasan i za SAD i za svijet

Piše: S. H.
Muhamed Sacirbey
Muhamed Sacirbey
Muhamed Sacirbey, poznat i kao Muhamed Šaćirbegović prvi je ambasador BiH pri Ujedinjenim nacijama. Danas je državljanin SAD-a, advokat i biznismen. U razgovoru za Klix.ba komentariše aktuelnu predsjedničku utrku u SAD-u, kampanju Donalda Trumpa i kako će se sve to odraziti na vanjsku politiku SAD-a.

Najkontroverznija figura predsjedničkih izbora u SAD-u je definitivno Donald Trump. On će, sudeći po rezultatima predizbora, biti republikanski kandidat i na megdan će vjerovatno Hillary Clinton. Mnogi sada diskutuju kako će izgledati američka administracija i vanjska politika ukoliko predsjednik SAD-a postane Trump.

"Trump nije ništa novo, on samo eksploatiše onaj dio američke javnosti, koja je u međuvremenu narasla da može kontrolisati izbor predsjednika. Iako među Trumpovim pristalicama ima i bogatih i siromašnih, generalno radi se o ljudima koji su manje obrazovani. Ono što njih motivira da podržavaju Trumpa jeste uvjerenje da boja kože i vjera njima daje pravo da diktiraju budućnost SAD-a", ističe Sacirbey.

On dodaje da se zbog predsjedničkih izbora u SAD,u u posljednje vrijeme mnogo tumači historija i religijska pripadnost nekih bivših lidera SAD-a.

"Pristalice Trumpa pokušavaju protumačiti Georgea Washingtona, Thomasa Jeffersona, Johna Adamsa ili čak Benjamina Franklina kao velike kršćane. Ne žele priznati američke domorodce, ili latino stanovništvo koje se na tlu SAD-a nastanilo prije njih. Također ignorišu i poziciju crnaca u SAD-u", naglašava Sacirbey.

Sacirbey za Klix.ba kaže da mnogi američki novinari pokušavaju da izbjegnu pravu riječ za Trumpov uspjeh. On naglašava da postoji i strah od onoga što se ne zna ili ne želi da se vidi jasno i otvoreno.

"Mržnja možda najbolje definira ono što Trump jeste i što legitimizira u sadašnjoj američkoj politici. Ta mržnja je možda bila prisutna i ranije, ali nije bila uočljiva kao sada", smatra Sacirbey.

U SAD-u, barem kada je Trumpova kampanja u pitanju naročito se naglašava to protiv koga je Trump, da li je to Obama, Latinoamerikanci, muslimani ili neko drugi.

"Trumpova politika za SAD može biti jednako opasna kao što je IDIL za muslimanski svijet. Samo ne znam hoće li se od Amerikanaca ili barem Republikanaca tražiti da osude Trumpa, kao što se od muslimana traži da osude radikalne islamiste", ističe Sacirbey.

Iako Trump nema punu podršku ni Republikanske stranke ostvario je značajnu prednost u odnosu na ostale kandidate, koji su se u međuvremenu povukli iz utrke za predsjednika SAD-a.

"Ozbiljni Republikanci kao Richard Perle, John McCain, ili general Michael Haydon, koji su imali značajan utjecaj na politiku prema BiH, ali i regije, Trumpa posmatraju kao opasnog kandidata za strateške interese SAD-a, jer je neiskusan i nezainteresovan za dešavanja gdje se on ne može pokazati kao dominantna figura. Ljudi koje je Trump izabrao za svoje glavne savjetnike za vanjsku politiku su radikalni, koje će Trump kontrolisati i od kojih neće ništa naučiti. Recimo Putin u Trumpu vidi nadu jer on zna kako da upotrijebi njegov egonarcizam u svoju korist", zaključuje Sacirbey.