Vijeće ministara EU
0

"BiH je najteži problem zapadnog Balkana"

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tema o BiH na današnjem zasjedanju Vijeća ministara EU bila je otvorena nakon nekoliko mjeseci nelagode koja se osjeća u Briselu koji smatra da je BiH najteži problem zapadnog Balkana, javlja dopisnik Srne.

Nije uobičajeno da je samo jedna zemlja regiona posebna tema Vijeća. Ali, u posljednje vrijeme mnoge su interne briselske analize bilježile pogoršanje političke klime u BiH, kao i njeno zaostajanje za drugima iz regiona u evropskim integracijama. Briselski analitičari misle da će oktobarski izbori dodatno polarizovati političku situaciju.

Na redovnom mjesečnom sastanku evropski šefovi diplomatije naglasili su punu podršku evropskoj perspektivi BiH, teritorijalnom integritetu i dejtonskom procesu. Oni su odlučili da misija ''Altea'' i dalje ostane u BiH, kao i da se još nisu stekli uslovi za zatvaranje OHR-a. Izrazili su punu podršku visokom predstavniku Valentinu Inzku i pozvali sve strane da se usklade sa njegovim odlukama, a ne da propituju njegov autoritet.

Ministri inostranih poslova zemalja članica EU konstatovali su da je ''Altea'' važan dio cjelokupnog truda EU da se podrži politički proces koji će omogućiti BiH da na osnovu neophodnih reformi nastavi približavanje EU.

''Altea'' je bila uspješna operacija, posebno u bezbjednosnom i stabilizacionom aspektu, zaključeno je na sjednici.

Oni su naglasili potrebu reformi bezbjednosnog sektora u čemu će ''Altea'' učestvovati kroz paralelnu obuku i izgradnju adekvatnih kapaciteta. Evropska operacija pod UN mandatom i pod rezolucijom 1895 pomoći će i uspostavljanju bezbjednosti, na čemu radi i BiH, navedeno je u zaključcima.

Operacija će biti pod redovnom kontrolom i analizom Vijeća ministara.

Zaključci o ''Altea'' misiji doneseni su u zvaničnom dijelu zasjedanja, a na ručku evropski šefovi diplomatije vodili su "generalnu raspravu o budućnosti BiH" o kojoj je na konferenciji za novinare govorila visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton.

Ashtonova je istakla da je prijedlog koji će dati o BiH još u fazi nastajanja, da je do sada učinjeno mnogo dobrog, ali da "nov čovjek donosi i novi pogled". Ona je dodala da se konsultuje i sa ekspertima i diplomatama koji su do sada bili angažovani u BiH, ali i drugima.

"Za sada znamo ovo. To je jedna zemlja u kojoj ima više zajednica, u kojoj su uskoro izbori i koja će biti članica EU. Moramo raditi tako da mislimo unaprijed, a ne samo kratkoročno", rekla je Ashtonova, koja će u drugoj polovini februara posjetiti BiH.

Odvojeno od ovog sastanka ministara, Inzko će sutra u Evropskom parlamentu na zatvorenoj sjednici Komiteta za spoljne poslove govoriti o svom viđenju situacije u BiH.