{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


"BiH će biti članica Evropske Unije"

S
SRNA
25.1.2010. u 18:34
0
21
"BiH će biti članica Evropske Unije"
0
"BiH će biti članica Evropske Unije"
Foto: AP
Visoki predstavnnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton potvrdila je da je na zasjedanju Savjeta ministara EU, osim razgovora o misiji "Altea", za koju je odlučeno da ostane u BiH i nakon isteka mandata, vođen i "generalni razgovor o budućnosti BiH".
Ashtonova je navela da je generalni razgovor o budućnosti BiH sadržavao i elemente koji nisu "reflektovani" u zaključcima, prenosi dopisnik Srne iz Brisela.

Razgovor uz radni ručak vođen je uz učešće mnogih evropskih ministara. Ashtonova sada provodi konsultacije sa timom koji je ranije radio na predmetu BiH, ali i mnogim drugim losobama, s ciljem da se izađe sa prijedlogom koji bi bio "realističan za BiH", rekao je ranije jedan njen saradnik.

Catherine Ashton u odgovoru na pitanje da li će se njen prijedlog oslanjati na butmirski paket, kako će tretirati Ustav BiH i slično nije željela komentarisati pojedinačno nijedan element iz političkog života BiH.

"Još nemam prijedlog, ali znamo osnovno: to je zemlja u kojoj živi nekoliko (etničkih) zajednica, a uskoro su izbori" - navela je ona i dodala da će BiH "biti član EU".

Catherine Ashton je rekla da radi sa vrlo iskusnim timom ljudi koji je i ranije imao dobre rezultate, ali da provodi i široke konsultacije sa drugima, i izrazila nadu da će "svježi pogled" na problem donijeti rezultate".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: