Ministri Evropske unije
0

Podrška evropskoj perspektivi BiH i visokom predstavniku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ministri vanjskih poslova Evropske unije izrazili su danas u Bruxellesu punu podršku evropskoj perspektivi BiH, OHR-u i visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku kao i teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Razmatrajući pitanje vojne misije ALTHEA u BiH ministri su usvojili zaključke koji se u osnovi oslanjaju na to da su vojni zadaci misije završeni s obzirom da je ispunila ciljeve svog mandata u provođenju odgovarajućih stabilizacionih ciljeva koje nalaže Dejtonski sporazum.

Ministri su najavili da će nastaviti da pažljivo prate situaciju u BiH i da će je redovno analizirati, uzimajući u obzir unutarnju situaciju u zemlji i pitanje prisustva međunarodne zajednice, uključujući i buduću ulogu visokog predstavnika EU.

Portparol španskog predsjedništva EU Kristina Galjak izjavila je da je glavni cilj da politički lideri u BiH, što je prije moguće, postignu sporazum o pitanjima koja su važna za ustavne promjene, uključujući i ispunjavanje pet uslova za transformaciju OHR-a u kancelariju visokog predstavnika EU.