{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


OHR-u podrška za mandat a BiH za integritet

S
SRNA
24.1.2010. u 15:32
0
5
OHR-u podrška za mandat a BiH za integritet
0
OHR-u  podrška za mandat a BiH za integritet
Ministri inostranih poslova EU razmatraće sutra u Briselu političku situaciju u BiH, kao i načine na koji blok može pomoći stabilizaciji zemlje, rekla je Srni portparol španskog Predsjedništva EU Kristina Galjak.
Ona je navela da sastanak, kojim će predsjedavati visoki predstavnik EU za inostranu politiku i bezbjednost Catherine Ashton, uključuje političku raspravu o tome kako podržati BiH i osigurati da se preduzmu koraci ka njenoj političkoj stabilizaciji, a sve sa idejom da politički lideri u BiH ostvare napredak.

"Postoje mnoga otvorena pitanja kao što su liberalizacija viznog režima i proces približavanja BiH EU", precizirala je Galjakova.

Ona je naglasila da je glavni cilj da politički lideri u BiH, što je prije moguće, postignu sporazuma o pitanjima koja su važna za ustavne promjene, uključujući i ispunjavanje pet uslova za transformaciju OHR-a u kancelariju visokog predstavnika EU.

Galjakova je istakla da će, osim političke diskusije, ministri spoljnih poslova EU sutra formalno usvojiti zaključke u kojima se, između ostalog, izražava podrška OHR-u i visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku, teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, kao i o budućoj ulozi i ciljevima EUFOR-ove operacije Altea.

"Ministri će pozvati sve strane u BiH da se povinuju svim odlukama visokog predstavnika i da ne pokušavaju da osporavaju njegov autoritet", naglasila je Galjakova.

Što se tiče misije Altea, Galjakova je rekla da će ministri sutra usvojiti zaključke, koji se u osnovi oslanjaju na to da su vojni zadaci misije završeni s obzirom da je ispunila ciljeva svog mandata u BiH u provođenju odgovarajućih stabilizacionih ciljeva koje nalaže Dejtonski sporazum.

"Imajući na umu postignuti uspjeh ove misije, Vijeće ministara EU je odlučio da u okviru postojeće misije Altea počne sa raspoređivanjem i angažovanjem takozvanih neizvršnih elemenata čime će misija dobiti savjetodavni karakter", rekla je Galjakova.

Prema njenim riječima, Vijeće EU smatra da bi transformacija vojnih snaga iz izvršnog u savjetodavni karakter doprinijela da domaće institucije preuzmu procese u BiH.

Ona je dodala da će sutra biti preduzeti prvi koraci u izgradnji jedne nove misije unutar već postojeće, koja će kasnije omogućiti raspuštanje Altee kada politička situacija u BiH bude u potpunosti stabilna.

"Savjet EU naglašava da su bezbjednosne reforme važan činilac ukupnih reformi u BiH i u tom smislu podržava napore BiH da osigura bezbjednost", rekla je Galjakova, dodajući da Viječe izražava spremnost da ukoliko to situacija bude zahtjevala EU zadrži izvršnu vojnu ulogu misije Altea u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: