Svijet
0

Belgija - nadrealistična država

Sarajevo-x.com
Omiljeni nedrealist Belgije, Rene Magritte poznat je po svojoj slici jabuke ispod koje je napisao: "Ovo nije jabuka“. Danas bi Magritte isto mogao i kazati za svoju državu jer Belgija zapravo "nije država“, smatra kolumnista The New York Timesa Roger Cohen. Naime, prošlo je šest mjeseci od izbora, a u Belgiji nije uspostavljena vlada.

Iako izgleda kao jedna od funkcionalnih država Zapadne Evrope, sa vlastitim lancima prodavnica vrhunske čokolade, sa šampionkom u tenisu Justine Henin i sa gradom koji predstavlja centar svih pregovora Evropske unije, Belgija je daleko od funkcionalnosti. Naime, već šest mjeseci Belgija nije u stanju da uspostavi vladu jer njenih 10,4 miliona građana ne može da se odluči.

Belgijanci si postavljaju jedno izrazito delikatno pitanje: Da li je modernoj Evropi, u kojoj se čak i male države osjećaju sigurno, potrebna još jedna država čije se različite zajednice nikako ne podnose?

Nastavnik Gerrit Six čak je pokušao putem eBaya prodati Belgiju, a ponuđeno mu je i 15 miliona dolara. To je bio 100. dan političke krize u Belgiji, a sada je već prošlo 200 dana od kada Belgija nema vlade.

Belgija je, prema Cohenovim riječima, postala previše konfliktna da bi bila u stanju uspostaviti vladu i vladati. Ona ima tri regije, tri jezičke zajednice koje nisu kongruentne sa regijama, glavni grad u kojem se uglavnom govori francuski jezik i komplikovanu historiju.

Ukoliko Belgija uspije opstati, bit će to isključivo zbog Brisela. Situacija se može porediti sa Bagdadom i Sarajevom koji su svojom snagom održali postojanost države samo što njih nije zaobišlo krvoproliće.

Čini se da mapa Evrope još zadugo neće biti konačna niti su granice unutar nje izvjesne. Belgija, Škotska, Kosovo, sve su to pitanja koja očekuju odgovor.