Ugledni profesor
44

Bajrektarević o izborima u Njemačkoj: Najveća opasnost demokratiji EU je formiranje "gastarbajterskih stranaka"

Piše: Dž. Č.
Anis Bajrektarević
Anis Bajrektarević
Nakon jučerašnje najskromije pobjede Angele Merkel na parlamentarnim izborima u Njemačkoj u protekle četiri godine te velikog uspjeha krajnjih desničara iz antiimigrantske Alternative za Njemačku, profesor međunarodnog prava i globalnih političkih studija u Beču te višegodišnji urednik njujorškog naučnog magazina za Geopolitiku Anis Bajrektarević komentariše za Klix.ba kako su "prenapregnute priče o skromnosti uspjeha narodnjaka i uspjeha nacionalista".

Na početku razgovora Bajrektarević nam govori kako su ovogodišnji parlamentarni izbori u Njemačkoj okarakterisani kao "najdosadniji evropski izbori".

"Nije bilo nikakvog uzbuđenja, sve je bilo poznato još od momenta kada su zakazani izbori. Ipak, veliki je ovo uspjeh desnog centra. Nadmajka Merkel svrstala se ovom pobjedom uz bok najuspješnijim poratnim kancelarima Willyju Brandtu i Helmutu Schmidtu. Nadalje, ona će sada uz Helmuta Kohla, poslije duge vladavine socijaldemokorata, biti na toj poziciji po četvrti put, a najvjerojatnije i posljedni put. Stoga, ne ovi, nego izbori poslije ovih bit će oni koji su zanimljivi, no za to nam valja čekati četiri godine", kazao nam je Bajrektarević.

Najveću pažnju javnosti jučer je širom Evrope izazvala antiimigrantske Alternative za Njemačku (AfD). Osvojivši čak 13 posto glasova, krajnji njemački desničari će po prvi put ući u Bundestag. Profesor Bajrektarević kaže kako veliki uspjeh AfD-a nikoga na zapadu ne bi trebao iznenaditi.

"To je isto kao s terorizmom na Bliskom istoku koji predstavlja vrstu islama kakvu je zapad zagovarao na Bliskom Istoku i metodi kako ga je dovodio na vlast, polugom 'Arapskog proljeća'. To je islam kakav smo danas dobili u Londonu, Berlinu i Parizu. AfD tigar je narastao čak i manje od onoga koliko je hranjen", naglasio je Bajrektarević.

Refašizacija Evrope

Profesor iz Beča već dugo upozorava kako je refašizacija Evrope presudno pitanje za Njemačku na koje ona treba jasno i odlučno reagirati. Prema njegovim riječima, enorman suficit Njemačke, privredni i demokratski, opasno pregrijavaju ovu zemlju.

"Njemačka je usamljena i sve više upada u oči. Uz to, mnogi se danas prisjećaju da je DDR, istočna Njemačka, nestao preko noći jednim vrlo prijepornim za međunarodno i ustavno pravo, dubioznim dekretom, gotovo anšlusom tadašnje zapadne Njemačke. I dok je Berlinski zid pao, širom Balkana i Bliskog istoka u krvi su se stvarali novi zidovi, puno okrutniji i dugotrajniji od onog Branderburškog. Uz to, Njemačkoj su opraštani dugovi. Malo je poznato da nije Grčka serijski defolter, nego Njemačka. Njoj je kao nikada nikome u historiji privrede opraštan dug četiri puta u 20. stoljeću. Planetarno privredno ‘čudo od djeteta’ duguje svoj uspjeh mnogima, a među ostalima i onima koje je u dva rata ubijalo, proganjalo i raseljavalo. Sve te stvari bi po treći put u historiji mogle doći Njemačkoj na surovu naplatu. AfD je samo vrh ledenog brijega", rekao nam je Bajrektarević.

Naš sagovornik smatra da će rezultati izbora u Njemačkoj ostavit će veliki utjecaj na budućnost Evrope.

"Erdogan je već pozvao Turke, njih 1,3 miliona sa pravom glasa u Njemačkoj, da bojkotiraju stranke koje vrše demonizaciju drugog i drukčijeg. Predstoji nam i u Njemačkoj, Francuskoj i u Austriji formiranje tzv. 'gastarbajterskih stranaka', koje će u desnici naći partnera za koaliranje. I to je najveća opasnost evropskoj demokratiji, a dolazi kao nužna posljedica trijumfa sunovrata ljevice, kriminalizacije migranata te neoliberalizma, uključujući destabilizaciju niza zemalja Balkana i Bliskog istoka", smatra Bajrektarević.

Kako dalje ističe, država ne može demonizirati strance koji šutke i lojalno grade zemlju, a onda očekivati da oni razdjele svoje izborne glasove na sve postojeće parlamentarne stranke u kojima ih niko njihov ne predstavlja, a onda da ih te iste stranke u novom sazivu parlamenta ponovo demoniziraju.

"Turci u Njemačkoj i Srbi u Austriji već su pregrupisali svoje snage u novom pravcu. Oni žele da budu direktno predstavljeni. Od deset najvećih bosanskih gradova, tri su već u Austriji, Beč, Linz i Gratz. Ali, kao da se u njima samo spava. Bosanci još lutaju kao što Krleža veli 'k'o guske u maglu', trčkarajući naokolo i rasipajući svoj glas onima koji ne žele da otvore pitanje priznanja Bosanaca kao autohtone manjine u Republici Austriji. Bosanci su, naime, jedini pripadnici bivše monarhije kojima danas nije priznat status nacionalne manjine. Obično se kaže 'nemaš stav, nezreo si ili seljakaš se kao cigan'. Romima Bosanci mogu samo zavidjeti. Ovi imaju priznat status manjine i sve što uz to ide. Romi su ozbiljan narod", ističe profesor.

Utjecaj Njemačke na BiH

S druge strane, na pitanje da li Bosna i Hercegovina može očekivati promjenu politike Njemačke prema njoj nakon ulaska AfD-a u Bundestag i skromne pobjede Merkel, Bajrektarević pojašnjava kako BiH mora dokazati da može "gospodariti sobom za sebe i iz sebe".

"Politika Njemačke ima svoju konstantu jos od Bizmarkovog vremena i to se neće promijeniti ma ko bio kancelar, ma koje koalicije u Berlinu i ma koliko AfD imao stvarne podrške, a koliko izrečenih glasova. Šta se mijenjalo, jeste pozicija BiH. Mi smo dosad više puta u našoj historiji bili žrtve brutalnog nasrtanja centralne Evrope. Atlanska Evropa nas je davala ne bi li utomila apetite centralne Evrope. Fašizam je bio operativna ideologija juriša na nas, a antifašizam je bio naš odgovor na pokušaj fizičkog istrebljenja nas s naših historijskih prostora. Mi smo danas ispunili sve pretpostavke da budemo politički, privredno, socijalno, kulturno, a već i demografski likvidirani s naših ognjišta. Ima li iko u BiH da ne želi da ode iz nje?", zapitao se Bajrektarević.

Pored ovog pitanja, profesor iz Beča se pita i gdje su srednja klasa i intelektualci u BiH. Kako kaže, građani ne mogu svoditi krivicu lošeg stanja u državi na pet političara izvršne vlasti u BiH te po desetak u Hrvatskoj i Srbiji.

"Mi Slaveni istočne Evrope, od Poljske do Jadrana, izručili smo slavenstvo Rusima te im tako dali ekskluzivno pravo da samo oni to slavenstvo tumače. Također, izručujemo antifašizam atlanskoj Evropi i Izraelu, državi koja nije niti postojala kada smo mi krvlju platili pobjedu nad fašizmom kao jedina evropska država pored SSSR-a koja se sama oslobodila. Ono sto nam je ostalo jeste neselektivno podavanje Centralnoj Evropi koja želi naš prostor, ali ne i nas na njemu, barem ne kao subjekt odlučivanja o sebi i za sebe. Zato smo mi deindustrijalizirani i prezaduženi", naglašava Bajrektarević.

Nakon pobjede na izborima, njemačka kancelarka Merkel izjavila je kako se nadala boljem rezultatu. Iako smatra da je njena stranka CDU i dalje najjača u Njemačkoj, prema mišljenju mnogih i profesora Bajrektarevića, najjača žena u Evropi će se morati dobro potruditi da vrati birače koje joj je, kako i sama kaže, preoteo AfD.

Bajrektarević ističe kako se Njemačka brani od refašizacije u Beogradu, Sarajevu i Zagrebu, a ne u Nimbergu i Berlinu.

"Evo sada prilike Merkel, neka jasno i decidno instruira svoje veleposlanike u Sarajevu, ali i one koji sjede u Estoniji, Ukrajini, Beogradu, Zagrebu. Ako nećete fašiste, prestaniti kreirati ambijent za njih, ako nećete izbjeglice, prestanite uništavati društva Bliskog istoka", zaključio je Bajrektarević u razgovoru za Klix.ba.

Podsjećamo, Bajrektarević je autor niza knjiga na temu geopolitike i tehnologije. Američki izdavač "Nova" nedavno je objavio njegovu šestu knjigu "Europe and Africa: Security Structures".