Bavarska i Hessen
0

Njemački opozicioni konzervativci odnijeli pobjedu na regionalnim izborima u nedjelju

S. Š.
Pristalica AfD-a slavi pobjedu (Foto: EPA-EFE)
Pristalica AfD-a slavi pobjedu (Foto: EPA-EFE)
Njemačka opozicija desnog centra pobijedila je na dva državna izbora u nedjelju. Nakon ključnih regionalnih izbora u Bavarskoj i Hessenu, slavili su konzervativci i desničarski populisti.
Na dva njemačka državna izbora koji su viđeni kao nositelji nacionalnog raspoloženja, tri stranke koje čine koalicionu vladu u zemlji na saveznom nivou pretrpjele su značajne gubitke, dok su pobunjeničke stranke, uključujući krajnje desničarsku Alternativu za Njemačku (AfD), osvojile,

Glasanja su uslijedila nakon kampanje koju je obilježilo nezadovoljstvo upornim prepirkama u nacionalnoj vladi i pritiskom da se smanji broj migranata koji pristižu u Njemačku.

Nacionalna ministrica unutrašnjih poslova, koja vodi savezni odgovor na migracije, pretrpjela je težak poraz u teškom pokušaju da postane guverner svoje matične države.

Oko 9,4 miliona ljudi imalo je pravo glasa za novo zakonodavno tijelo u Bavarskoj i oko 4,3 miliona u susjednom Hesseu, regiji koja uključuje finansijsku prijestolnicu Njemačke, Frankfurt. Obje države već je predvodio glavni opozicioni blok Unije u zemlji, koji čine Kršćansko-demokratska unija i Kršćansko-socijalna unija samo u Bavarskoj.

U Hesseu, prema prvim predviđanjima, konzervativni CDU osvojio je 34,5 posto glasova, što je značajan dobitak u odnosu na njegovu solidnu pobjedu prošli put.

Krajnje desničarski AfD je također povećao svoj prethodni rezultat za nekoliko posto na predviđenih 18 posto, što bi bio najviši rezultat AfD-a na izborima u zapadnoj Njemačkoj i stavio stranku na drugo mjesto.

Sve tri stranke u Scholzovoj nacionalnoj koaliciji skliznule su za nekoliko procentnih poena, i Zeleni i SPD lijevog centra Olafa Scholza na oko 15 posto, a liberalni FDP sa slobodnog tržišta lebdi na 4,9 posto i može preći prag od 5 posto da ostane u parlamentu.

U Bavarskoj je najviše glasova osvojio aktuelni konzervativni CSU, koji je vodio regionalnu vladu gotovo neprekidno od 1946. godine. Iako sa samo 36,7 posto, prema predviđenim rezultatima, to je najgori rezultat stranke od 1958. godine.

Izgleda da će CSU ostati na vlasti, ali će morati da ostane u koaliciji sa desničarskim populistom Freie Wähler (Slobodni birači). Nakon što su postigli svoj najbolji rezultat do sada, sa predviđenih 15 posto, pobunjeni Slobodni glasači će se ohrabriti i već zahtijevaju novo ministarstvo, piše BBC.