Greška za greškom
0

Drugi ovosedmični gaf Bidena: Pomiješao Angelu Merkel s Helmutom Kohlom koji je umro 2017.

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden u srijedu je dva puta pomenuo pokojnog njemačkog kancelara Helmuta Kohla umjesto bivše kancelarke Angele Merkel dok je detaljno govorio o razgovoru iz 2021. godine.
Bio je to drugi put ove sedmice da se Biden prisjetio razgovora s evropskim liderom koji je umro godinama ranije.

Bidenovi gafovi dogodili su se na donatorskom događaju u New Yorku u srijedu dok je opisivao razgovore s europskim čelnicima na sastanku grupe G7 u Velikoj Britaniji. Sastanak je održan 2021. godine, nekoliko mjeseci nakon nereda na Kapitolu.

Na oba događaja Biden je rekao da ga je "Helmut Kohl", koji je umro 2017., pitao kako bi reagovao kada bi pročitao o ljudima koji su upali u britanski parlament i ubili oficire "kako bi zaustavili izbor premijera". Na pomenutom sastanku bila je Angela Merkel.

Bijela kuća nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar. Ovo nije bio prvi gaf takve vrste za Bidena tokom sedmice. U nedjelju je Biden pomiješao Francoisa Mitterranda, bivšeg francuskog predsjednika koji je umro 1996., s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Ni njegov vjerovatni protivnik na predstojećim izborima Donald Trump također je nedavno imao greške.

Na prošlomjesečnom predizbornom skupu, Trump je opširno kritikovao suparnicu iz GOP-a Nikki Haley, ali činilo se da mu je na umu zastupnica Nancy Pelosi. Trump, koji je lažno optužio Pelosi da je odbila izlazak 10.000 vojnika 6. januara, rekao je na skupu da je Haley bila zadužena za sigurnost na dan kad je Kapitol napadnut.

Hejli je primijetila Trampov gaf, dovodeći u pitanje njegovu mentalnu sposobnost. U reklamnoj kampanji prošle sedmice, ona je kritikovala Trampa (77) i Bidena (81) zbog njihovih godina, nazivajući ih "prgavim starcima".

Anketa NBC Newsa sprovedena prošlog mjeseca pokazala je da 76 posto glasača, uključujući polovinu demokrata, kaže da ima zabrinutost za Bidenovo mentalno i fizičko zdravlje. Nacionalna anketa je također pokazala da 48 posto birača ima zabrinutost za Trumpovo mentalno i fizičko zdravlje.