Nejasne okolnosti
12

Australski novinari protjerani iz Kine nakon petodnevnog diplomatskog sukoba

A. B.
Michael Smith (lijevo) i Bill Birtles (desno), Foto: CNN
Michael Smith (lijevo) i Bill Birtles (desno), Foto: CNN
Nakon policijskog ispitivanja i naloga da traže zaštitu vlade Australije, Kina je protjerala dva australska novinara koji su inače radili u ovoj zemlji. Riječ je o pravom egzodusu u kojem nakon 50 godina ova azijska država ostaje bez ijednog astralskog novinara.

CNN piše da je riječ o diplomatskom sukobu kada su dvojica novinara - Bill Brtles, dopisnik Australske radiodifuzne korporacije (ABC) iz Pekinga i Mike Smith, dopisnik za Australian Financial Review (AFR) iz Šangaja proglašene osobama "od interesa za istragu" u slučaju Cheng Lei.

Inače, Cheng Lei je australska novinarka koja radi za državnu kinesku televiziju CGTN, a koju je, prema izvještaju australske vlade, privela policija u Kini iako još nije ni za šta optužena, a kineske vlasti, s druge strane, nisu otkrile ni zbog čega je ona pod istragom.

Australska vlada već je upozorila ABC da vrati svoje zaposlenike iz Kine prije nego što ih je policija ispitala.

ABC je u saopćenju naveo kako je Birtles priredio oproštajnu zabavu, kada je policija upala u njegov stan i poručila da mu je zabranjeno napuštanje zemlje te da će biti pozvan na ispitivanje zbog "slučaja nacionalne sigurnosti", ali nije navedeno na kraju šta je bila tema ispitivanja.

Obojica novinara su nakon toga pronašla utočište u australskim diplomatskim konzulatima u Pekingu, odnosno Šangaju dok je Canberra pregovarala s kineskim zvaničnicima da im dozvole da napuste zemlju.

Ovaj diplomatski sukob je trajao pet dana nakon čega su im ukinute zabrane putovanja te su se mogli vratiti u Sydney.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova nije se oglašavalo u javnosti povodom ove teme, niti su naveli zbog čega je ovoj dvojici novinara bio zabranjen izlazak iz zemlje.

Australska ministrica vanjskih poslova Marise Payne kazala je da je vlada "pružila konzularnu podršku ovoj dvojici novinara koja su radila u Kini, kako bi im pomogla da se vrate iz ove azijske zemlje".

Birtles je u izjavi novinarima kazao da je vrlo razočaran što je morao napustiti pod takvim okolnostima zemlju u kojoj je radio.

"Olakšanje je vratiti se u zemlju s pravom vladavinom zakona. Ovo je bilo burno i ne baš dobro iskustvo", dodao je Birtles.

Drugi novinar Smith je kazao da su se sve vrijeme on i kolega osjećali previše upetljano u politiku dok su boravili u australijskim konzulatima u Kini.

Dodao je da je njemu i Birtlesu dozvoljeno da napuste Kinu, ali pod uslovom da dozvole da kinesko ministarstvo sigurnosti razgovara s njima o slučaju Cheng Lei.

"Dakle, prihvatili smo to zato što zapravo nismo imali nikakvih drugih mogućnosti. Ne želite biti Julian Assange i godinama zaglaviti u ambasadi", kazao je Smith misleći na osnivača WikiLeaksa koji je živio u ekvadorskoj ambasadi u Londonu godinama kako bi izbjegao izručenje Švedskoj.