Novi carinski propisi
0

Australija uvodi ogromne novčane kazne za ilegalni izvoz zaštitne opreme

S.H.P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Australska vlada kaznit će ogromnim novčanim kaznama osobe osuđene za ilegalni izvoz maski, sredstava za čišćenje ruku ili druge zaštitne opreme.

Ministar unutrašnjih poslova Peter Dutton rekao je jučer u izjavi da su novčane kazne jedna od nekoliko novih mjera koje je vlada usvojila kako bi smanjila izvoz medicinskog materijala iz zemlje.

Više od 5.000 ljudi u Australiji, uključujući i samog Duttona, oboljelo je od koronavirusa.

Vlasti su izmijenile carinske propise kako bi "zaustavile eksploatativni izvoz neophodne robe". Kršenje carinskog zakona kažnjava se novčanom kaznom u iznosu do 210.000 australskih dolara (128.275 američkih dolara), dok bi se oni koji su proglašeni krivim za kršenje Zakona o biološkoj sigurnosti mogli suočiti s kaznom od pet godina zatvora, te novčanom kaznom do 63.000 australskih dolara.

"Te su mjere postale nužne jer smo vidjeli mali broj pojedinaca koji se bave velikom kupovinom osnovne robe iz prodajnih mjesta u Australiji, s namjerom da profitiraju od eksploatacijskog izvoza i podizanja cijena", navodi se u saopćenju.

Poput mnogih zemalja širom svijeta i Australija se trenutno suočava s nedostatkom opreme koja je potrebna kako bi se zaštitili medicinski radnici koji liječe pacijente koji su se zarazili novim koronavirusom.

"Poduzeli smo korake kako bismo zaštitili australski interes, zaustavili neovlašteni, neprimjereni izvoz onih stvari na koje se zasad oslanjamo u zdravstvu", rekao je jučer ministar trgovine Simon Birmingham u intervjuu za australski ABC News.

Ostale zemlje poput Sjedinjenih Država i Južne Koreje donijele su slične mjere ili ih razmatraju.