žestok obračun
35

Australski premijer Elona Muska opisao kao arogantnog milijardera koji misli da je iznad zakona

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Australski premijer Anthony Albanese označio je vlasnika Twittera, Elona Muska, "arogantnim milijarderom koji misli da je iznad zakona" dok se jaz između Australije i tehnološke platforme produbljuje oko uklanjanja videa nasilnog ubadanja nožem u crkvi u Sydneyu.

U ponedjeljak navečer u hitnoj raspravi na saveznom sudu u zadnji tren, sud je naredio Twitter-a da na dva dana globalno sakrije postove koji sadrže snimke ubadanja biskupa Mar Mari Emmanuela prošlog ponedjeljka navečer na koje je komesar za e-sigurnost uputio Twitteru nalog da je ukloni, ali Twitter je samo blokirao pristup u Australiji čekajući pravni izazov.

Anthony Albanese u utorak je rekao da je Musk "tip koji je izabrao ego i pokazuje nasilje nad zdravim razumom".

“Australci će odmahivati glavom kada pomisle da je ovaj milijarder spreman ići na sud boreći se za pravo da sije podjele i prikazuje nasilne videe. On je na društvenim mrežama, ali ima društvenu odgovornost kako bi imao tu društvenu dozvolu.”, rekao je za Sky News.

Rekao je za ABC da je Musk "arogantni milijarder koji misli da je iznad zakona".

“Ono što komesarka za e-sigurnost radi je da radi svoj posao kako bi zaštitila interese Australaca. A ideja da bi neko otišao na sud zbog prava da postavi nasilan sadržaj na platformu pokazuje koliko je gospodin Musk nedodirljiv," rekao je.

U utorak ujutro, Musk je tweetao da je kompanija zabrinuta ako je “bilo kojoj zemlji dopušteno cenzurirati sadržaj za sve zemlje, što zahtijeva australski 'povjerenik za e-sigurnost', što onda može spriječiti bilo koju zemlju da kontrolira cijeli Internet? ”

“Već smo cenzurirali sporni sadržaj za Australiju, čekajući pravnu žalbu, i on je pohranjen samo na poslužiteljima u SAD-u.”

Tokom noći po australskom vremenu, Musk je tweetao meme tvrdeći da Twitter predstavlja "istinu" i "slobodu govora dok su druge platforme cenzurirale sadržaj" i "propagandu", i dodao "ne vjerujte mi na riječ, samo pitajte australskog premijera! ”

Također je ponovno objavio tweet korisnika koji je tvrdio da Albanese "reklamira" Elona spominjući da su druge platforme udovoljile zahtjevima za uklanjanje sadržaja dok Twitter nije. Musk je dodao: "Želio bih iskoristiti trenutak i zahvaliti premijeru što je obavijestio javnost da je ova platforma jedina istinita."