Regija
16

Vučić: Srbi i Bošnjaci se moraju dogovoriti o tome kako će funkcionisati u budućnosti

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je zahvalan predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću što dolazi u Beograd, ističući da je važno ozbiljno i odgovorno sagledavati pozicije naroda, a prije svega zajedničku budućnost.

Vučić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da će sa Zvizdićem već večeras u Beogradu razgovarati o mnogim važnim pitanjima na neformalnoj večeri koju će prirediti u njegovu čast.

Premijer Srbije istakao je da oni uvijek razgovaraju konkretno iako je "nekad za nešto potrebno pola godine, a nekad i pet godina", ali da je uvijek dobro kada se razgovara i unapređuju stvari.

On je ocijenio da je važno da ozbiljno i odgovorno sagledaju svoje pozicije, ali da, prije svega, sagledaju zajedničku budućnost jer Srbi i Bošnjaci, ali i svi ostali, moraju da imaju dogovor o tome kako da funkcionišu u budućnosti", rekao je Vučić.

"Primarni dogovor je da sve stvari uvijek rješavamo dijalogom, a zatim da to nadograđujemo ozbiljnijom ekonomskom, kulturnom, sportskom i svakom drugom saradnjom", rekao je Vučić.

Na pitanje da se izjasni o inicijativi SDS-a o usvajanju deklaracije o privrženosti Dejtonskom sporazumu, Vučić je odgovorio da Srbija podržava sprovođenje u djelo Dejtonskog sporazuma i da on ne želi da se miješa u političke prilike u BiH.

"To prepuštam svim drugim ljudima. Ima u Srbiji onih mnogo pametnih što sve znaju, pa neka oni na taj način reaguju", rekao je Vučić.

On je istakao da je Srbija posvećena očuvanju Dejtonskog sporazuma.

"To su naše obaveze. Voleli ili ne, to je obaveza koju smo prihvatili. Mislimo da je Dejtonski sporazum doneo mir u BiH tako preko potreban i Srbima i Bošnjacima i Hrvatima i ne postoji nijedan razlog da se ruše mir i sigurnost za sve građane", rekao je Vučić.