Regija
0

Traju pregovori o novoj makedonskoj vladi

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Dva mjeseca nakon prijevremenih parlamentarnih izbora u Makedoniji i nakon propalih pregovora vladajuće VMRO-DPMNE i albanske stranke DUI, nema nagovještaja koje stranke bi mogle okupiti parlamentarnu većinu od najmanje 61 zastupnika i formirati novu vladu.

Prvi put u Skoplju su se sinoć okupili predstavnici oporbenog SDSM-a, druge po jačini makedonske stranke, i albanske DUI Alija Ahmetija, a potpredsjednica SDSM-a Radmila Šekerinska rekla je da se razgovor, prije svega, odnosio na izlazak iz situacije koju je nametnuo predsjednik Gjorge Ivanov, prenosi Tanjug.

Ivanov je, naime, nakon izbora mandat za sastav nove vlade povjerio lideru koalicije VMRO DPMNE, bivšem premijeru Nikoli Gruevskom, a kada su pregovori te stranke s DUI-jem propali, predsjednik Makedonije je odlučio da će mandat ponuditi onoj stranci koja mu dokaže da ima parlamentarnu većinu od najmanje 61 zastupnika.

Šekerinska je izjavila da vjeruje da će razgovori SDSM-a i DUI-ja biti nastavljeni te da je obostrani interes i zajednički cilj izlazak iz trenutne političke krize, te formiranje vlade koja će biti posvećena reformama i boljem životu svih građana.

Inače, u četvrtak se u Skoplju očekuje dolazak povjerenika Evropske unije Johannesa Hahna.

Hahn, kako su izvijestili makedonski mediji, u Skoplje ne dolazi zbog razgovora o formiranju nove vlade, već kako bi prisustvovao sastanku koji će okupiti ministre vanjskih poslova, energetike i ekonomije šest zemalja zapadne Evrope.

Ne isključuje se, međutim, mogućnost da će Hahn na marginama tog skupa održati i bilateralne sastanke s liderima makedonskih parlamentarnih stranaka, te da će se sastati i s predsjednikom Ivanovim.

Potpredsjednica DUI-ja Teuta Arifi sinoć je, poslije sastanka s predstavnicima SDSM-a, novinarima rekla da ta stranka ne odustaje od svoje platforme koju su podržale sve albanske stranke u Makedoniji.

Platforma predviđa integraciju zemlje u EU i NATO, provođenje sporazuma koji se odnosi na Specijalno tužilaštvo, pitanja vezana za provođenje Ohridskog sporazuma, ravnopravnost albanskog jezika.

Prema neslužbenim informacija pojedinih medija u Skoplju, SDSM o formiranju parlamentarne većine razgovara istovremeno pregovara i s predstavnicima pokreta Besa, druge po veličini albanske stranke u Makedoniji.